NOVARTIS, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

February 19, 2018

Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να γεμίσουμε την πληκτική ρουτίνα μας, αγαπητοί φίλοι; Ποιόν καινούριο, άφθαρτο θα δούμε να παίζει τον “moral policeman” σε παλιότερους σωτήρες; Πώς θα αποπροσανατολιστεί πάλι η κοινή γνώμη από Σκοπιανό, Ίμια και Πολάκη; Η απάντηση είναι μία και όχι μόνο ελληνική: Novartis. Να ξεκαθαρίσω κάτι έχοντας το θάρρος της γνώμης μου: Θεωρώ πως υπάρχει σκάνδαλο. Από εκεί και πέρα το πόσο διογκωμένο είναι, το αν κατασκευάστηκαν στοιχεία, το αν πήραν λεφτά 5 ή 15 είναι για εμένα διακριτό θέμα. Βέβαια μπορεί να κάνω λάθος, να μην υπάρχει τίποτα περισσότερο από μία τσιπρορμώμενη σκευωρία. Αλλά δεν γίνεται τόσα χρόνια να είναι κοινό μυστικό ότι στην υγεία, όπως και στα εξοπλιστικά, γινόταν party και ξαφνικά όλοι να είναι καθαροί. Φυσικά, όλοι έχουν τεκμήριο αθωότητας.

Αυτό που με απασχολεί σε αυτό το άρθρο δεν είναι η ύπαρξη ή μη σκανδάλου. Με απασχολεί ο τρόπος διερεύνησής του και ο αντίκτυπός του στην ελληνική κοινωνία.

Από την μία έχεις το ΣΥΡΙΖΑ, με άμεσο συμφέρον στην απόδειξη ύπαρξης σκανδάλου και κάθε λόγο να θέλει να καταδείξει έμπρακτα το προεκλογικό του σλόγκαν «Τελειώνουμε με το παλιό». Ο Αλέξης Underwood παίζει όποιο χαρτί διαθέτει ώστε να πολώσει την κοινωνία και να διαιρέσει την αντιπολίτευση. Μην ξεχνάτε ότι σε 1 χρόνο και κάποιους μήνες έρχονται εκλογές. Για να επιτύχει λοιπόν τους σκοπούς του, ρίχνει κάθε διαθέσιμο όπλο στη μάχη της Novartis: Πολάκης, επιτροπές, Καρανίκας, ένοικοι υπογείου Μαξίμου, Θάνου, Βαξεβάνης, Αυγή (γνωστή και ως Pravda). Non Paper, FBI (Μάλλον αυτοί δεν είναι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι) και ο Μάξιμος Σαράφης εκτοξεύονται με ταχύτητα φωτός από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βουλευτές, σε πάνελ και κοινοβούλιο.

Από την άλλη, βρίσκεται η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι μέχρις στιγμής ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες εις βάρος στελεχών τους είναι εν πολλοίς σπασμωδικός, ενίοτε εξίσου κωμικός με αυτόν του κατηγόρου ΣΥΡΙΖΑ. Με μπροστάρη τον Άδωνι, που είτε μας δείχνει μέσα από την κάμερα του STAR τις τσιμεντογωνίες του αρχαιοελληνικού σπιτιού του είτε απειλεί ότι θα τους «λιώσει» στο ΣΚΑΙ, ακολουθούν σωρία δηλώσεων και tweets. Για την ακρίβεια, ακολουθούν ο Αντώναρος, ο Λοβέρδος, ο Βενιζέλος που θα βρει τους «δύστυχους μάρτυρες», εθνικά κεφαλαία και αναλύσεις επί της ατζέντας του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρας της Novartis για τις συναντήσεις που είχε.

Στη μέση αυτών των δύο σωτήρων, τωρινών και επίδοξων μελλοντικών, βρισκόμαστε εμείς. Μπροστά από την τηλεοπτική μας θαλπωρή, το Facebook και το εξωκοινοβουλευτικό Twitter παρακολουθούμε το σίριαλ Novartis. Προπάντων με σκοπό να μας δημιουργηθούν τα απαραίτητα διλήμματα: ποιός είναι ο κλέφτης και ποιός αποδίδει δικαιοσύνη; Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης είναι σε θέση να κουνά το δάχτυλό του; Μήπως η Novartis είναι το Watergate της Μεταπολίτευσης; Η αλήθεια όμως είναι απλή, αγαπητέ αναγνώστη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και συνοψίζεται σε μία φράση: «Ακόμα και αν δεν υπήρχε Novartis, θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει». Όχι για να μας αποσπάσει την προσοχή από εθνικά θέματα (αυτό δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν ούτε 100 διαφορετικά σκάνδαλα), αλλά γιατί έχουμε ανάγκη να δούμε δικαιοσύνη.

Κάποιοι έχουν ήδη αποφανθεί για την αθωότητα η μη του Χ,Ψ,Ζ Άδωνι. Άλλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της υπόθεσης (και αρκετοί άλλοι δεν έχουν καν ακούσει για Novartis). Αυτοί που έχουν όμως, επιζητούν κάποιου είδους δικαιοσύνη σε μία υπόθεση βγαλμένη από τις σκοτεινότερες στιγμές της ελληνικής κρίσης. Ο Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιαστεί ως Θέμιδα (όπως και άλλες φορές όταν μιλούσε για δίκαιη ανάπτυξη κτλ). Τα κόμματα των κατηγορούμενων επιχειρούν να αποδείξουν αυτό που βλέπουν ως σταλινική εκκαθάριση και κυνήγι μαγισσών, ενώ από πάνω τους πλανώνται παλιότερα σκάνδαλα. Και εμείς περιμένουμε να αποδώσουν δικαιοσύνη οι ιθύνοντες της κωμικοτραγικής φάρσας που ακούει στο όνομα ελληνική πολιτική σκηνή.

More about ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ

Σπουδάζει νομικά αλλά τον συναρπάζουν εξίσου η διπλωματία, η πολιτική, η ιστορία και κάτι που θα ανακαλύψει στην πορεία. Λατρεύει οτιδήποτε βρετανικό, τα έξυπνα μυθιστορήματα και το καλό σούσι. Καυστικός και ενίοτε προβοκάτορας, διαβάζετε με δικιά σας ευθύνη.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *