ΕΘΝΟΣ,ΤΙΜΗ, ΑΔΕΙΑ ΨΥΧΗ

February 21, 2018

Προσπάθησα, κατά καιρούς, να εξηγήσω μεμονωμένα περιστατικά βίας, τρομοκρατίας, ρατσισμού που στρέφονται κατά του ανθρώπου και των αναφαίρετων δικαιωμάτων του. Τα έδεσα κόμπο με βαθύτερα κοινωνικά και ψυχολογικά κατάλοιπα, ριζωμένα σε ανθρώπους με προβληματικό σπίτι, απεχθή ενδοοικογενειακά βιώματα, περιθωριοποιημένους λόγω αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Εκείνο όμως, που τρομάζει είναι η ένωση  τέτοιων προσώπων, ο συνασπισμός τους , η απόκτηση μαζικής δύναμης και η εξωτερίκευση των άγριων αντί – αλτρουιστικών ενστίκτων τους που έχουν ως εμμονικό στόχο αδύναμες κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, ανήλικους ,γυναίκες) γιατί άραγε!

Η κοινωνική λοιπόν ,συσπείρωση ανθρώπων με κοινά σημεία αναφοράς στις αντιλήψεις τους για την «τάξη» των πραγμάτων συχνά, συμπορεύεται και με την απόκτηση πολιτικής ταυτότητας, μέσω της οποίας «ακτινοβολουνται» και κοινωνούνται οι ιδέες της εκάστοτε οργάνωσης πιο επίσημα και σίγουρα πιο πειστικά. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός χρωματισμός της εκάστοτε ενώσεως ατόμων με ομοίους ιδεολογικούς προσανατολισμούς δίνει οπωσδήποτε, το βήμα στους εκπροσώπους αυτών να διαδώσουν τις ιδέες, τις στοχεύσεις ,τους σκοπούς τους,με απώτερο στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων υποστηρικτών.  Και μπορεί πράγματι, η αξία της δημοκρατίας να έγκειται ακριβώς στο ότι παρέχεται το κίνητρο και η ελευθερία στο λαό να επιλέγει τους εκπροσώπους του για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του , την προάσπιση των συμφερόντων του, την έκφραση των ιδεώδων του ωστόσο, γεννάται το ερώτημα αν η δημοκρατία που εκχωρεί  τέτοια δικαιώματα  στους πολίτες  είναι συμβατή και μπορεί να την επικαλούνται πολιτικοκοινωνικοί σύνδεσμοι που αντιστρατεύονται τις βασικές αξίες αυτού του θεμελιώδους ιδανικού (ελευθερία, ισότητας ,δικαιοσύνη , σεβασμός).

Η Χρυσή Αυγή συνιστά έναν τέτοιο πολιτικό σύνδεσμο, ένα εθνικιστικό κόμμα με ναζιστικό χαρακτήρα που στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εισήλθε στο ελληνικό κοινοβούλιο με ποσοστό σχεδόν 7% το οποίο  συνεχίζει να διατηρεί έως και σήμερα. Έκτοτε, έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε κομματικά στελέχη της αλλά και σε μέλη του κομματος για εγκληματικές δράσεις και ακραίες εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας με αποκορύφωμα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Θεωρώ άσκοπο να αναλύσουμε γιατί μια εθνικιστική, ναζιστική οργάνωση δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης, αναφερόμενοι στις κεντρικές, ιδεολογικές σταθερές τέτοιων ενώσεων που ξυπνούν χιτλερικές θυμίσεις, τότε που γράφτηκαν οι πιο μελανές σελίδες της νεότερης ιστορίας, τότε που εκατομμύρια άνθρωπινες ψυχές έγιναν παρανάλωμα του πυρός με τον πιο απάνθρωπο και απαξιωτικό τρόπο. Ούτε στα κίνητρα θα εμμείνω: προφανής ακαταλλιπτος μισανθρωπισμός, συμπλέγματα κατωτερότητας και μια κραυγή για προσοχή και επιβολή ανθρώπων ουσιαστικά θρασύδειλων, απαίδευτων που συνιστούν θύματα μιας πνευματικά στάσιμης κοινωνίας, μα κυρίως θύτες επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι.

Η συνταγματική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις που προασπίζονται την αξία της πολυδιάστατης προσωπικότητας μας, κανονικά δεν θα έπρεπε να αφήνουν κανένα περιθώριο δράσης  σε τέτοιου είδους συνασπισμούς Ο σεβασμός της προσωπικότητας του καθενός  δεν κόβεται ούτε ραβεται ανάλογα με το έθνος, την φυλή , την καταγωγή ,το χρώμα ,την σημαία. Η ελευθερία του ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτη και κοινό αγαθό όλων, ενώ μια δικαιοσύνη  που εθελοτυφλεί,που δεν ελέγχει, που δεν τιμωρεί ,που δεν αποδοκιμάζει παραδειγματικά κάθε καταστατηγηση ανθρώπινου δικαιώματος είναι θηλιά στο λαιμό των πολιτών.

Επιτακτική ανάγκη ωστόσο, καθίσταται και η ανάληψη  ατομικής πρωτοβουλίας για περιθωριοποίηση και αποδυνάμωση οργανώσεων όπως η Χρυσή  Αυγή. Δεν αρκεί η αδιαφορία μας. Έχουμε χρέος ως άνθρωποι να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα και των συνανθρώπων μας, κάθε φορά που θίγονται. Να ορθώνουμε το ανάστημα μας , να καταγγείλουμε περιστατικά βίας, να στεκόμαστε στο πλάι ανθρώπων που γίνονται θύματα ρατσιστικών  μεταχειρισεων, να εξαλείψουμε την δραστηριότητα , την δύναμη και το θράσος τέτοιων μισανθρώπων χωρίς φόβο.

 

 

 

 

 

 

 

More about ΝΕΦΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η σχέση της με τα σύννεφα:μίσους-πάθους.Άλλοτε πετάει εκείνη κι άλλοτε αυτά απειλητικά από πάνω της.Αυτές τις μέρες,με τα πυκνά σύννεφα λοιπόν αγαπάει να γράφει,να διαβάζει,να ταξιδεύει μαζί τους.Τις άλλες,τις ηλιόλουστες, της αρέσει να περπατά και να παρατηρεί τις μικρές καθημερινές σκηνές της πόλης!Βλέπει θέατρο,δουλεύει σε θέατρο κι ίσως αυτή της η επαφή αποβεί μοιραία για τις αίθουσες του δικαστηρίου στο απώτερο μέλλον, όντας φοιτήτρια της Νομικής σχολής Αθηνών!Αδυναμία της η θάλασσα,ωστόσο η καρδιά της ανήκει στα όρη,στα άγρια βουνά απ’ όπου και κατάγεται!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *