ΗΠΑ, Ε.Ε, NAFTA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Ο ΠΟΕ

March 15, 2018

Επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ύψους 25% και 10% αντίστοιχα. Την προεκλογική υπόσχεση του, θέλει με αυτό το μέτρο να κρατήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ακλουθώντας μια προστατευτική εμπορική πολιτική, που θυμίζει οικονομικό εθνικισμό.

Η δυνατότητα επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προβλέπεται στα πλαίσια της εθνικής ασφάλειας και όχι στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής του κράτους. Το US Department of Commerce, έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, ξεκίνησε να ερευνά τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της χώρας τον Απρίλη του 2017 και έπειτα από πολλούς μήνες κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο Donald Trump, μπορεί να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και να προχωρήσει στην επιβολή δασμών. Αντίθετη με την στάση της κυβέρνησης, είναι μια μερίδα, μελών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο μάχεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, χωρίς κρατικό παρεμβατισμό.  Προεκλογικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει την άποψη, πως το ατσάλι θα σώσει την οικονομία του κράτους, καθώς και πως θα επιδιώξει την προστασία των Αμερικανικών επιχειρήσεων και την επιστροφή όσων μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους της χώρας. Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η πτώση των κερδών, των αμερικανικών χαλυβουργιών και επιχειρήσεων αλουμινίου, επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια οικονομία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα στον κόσμο, καθώς εισάγει 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, αξίας 24 δις δολαρίων, τον χρόνο. Μια επιβολή, τόσο υψηλών δασμών στα δύο αυτά προϊόντα, επηρεάζει σημαντικά και τους προμηθευτές των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η  Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ιαπωνία, είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές  χάλυβα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το US Department of Commerce. Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο του 2018 ο Καναδάς και η Ε.Ε. εισήγαγαν, χάλυβα, αξίας μεγαλύτερης των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωριστά. Ακολουθεί η Νότια Κορέα με περίπου 275 εκατομμύρια, το Μεξικό με 225, η Βραζιλία με 200, η Ιαπωνία με λιγότερο από 150 κ.ο.κ.

Βλέποντας την μεγαλύτερη εικόνα, συνολικά για το 2017, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 29 δις δολάρια χάλυβα και 17 δις δολάρια αλουμίνιο. Σύμφωνα με το διάγραμμα του Voxeu.org, για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για το έτος 2017, τα δεδομένα αναλογικά, δεν αλλάζουν σε σχέση με την έκθεση του US Department of Commerce, για τον Ιανουάριο τους 2018. Όπως βλέπουμε παρακάτω, ο Καναδάς (12 δις $) και η Ευρωπαϊκή Ένωση(7,3 δις $) είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου, με σημαντική αξία εισαγωγών να κατέχουν και η Νότια Κορέα, το Μεξικό και η Βραζιλία, στον πίνακα.

 

Η ανακοίνωση επιβολής των δασμών, πυροδότησε αντιδράσεις από τα κράτη-εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ. Σε αρχικό στάδιο, αντέδρασαν οι δύο εταίροι των ΗΠΑ στην NAFTA(Northern America Free Trade Area). Η NAFTA είναι μια εμπορική συμφωνία στην οποία συμμετέχουν ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό. Σε αυτήν προβλέπεται το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των κρατών (ελεύθερο εμπόριο= όχι δασμοί). Επομένως ο Trump δεν μπορεί να επιβάλει δασμούς σε δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο εξαίρεσης και άλλων συμμάχων, άφησε ανοιχτό ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παραδοσιακά ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ, από την δημιουργία της, αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 21% των εξαγωγών της Ε.Ε. για το 2016, στα προϊόντα χάλυβα-αλουμινίου, απορροφήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιβολή αυτών των δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει, σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της Ε.Ε. καθώς η ίδια η μείωση των εξαγωγών θα επέφερε, επιπλέον προβλήματα, όπως και απώλεια θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπόριο, Cecilia Malmström, ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Hiroshige Seko συναντήθηκαν στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για το θέμα επιβολής δασμών και την εξαίρεση της Ε.Ε και της Ιαπωνίας από τα μέτρα. Η συνάντηση, δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα και ανανεώθηκε για αυτήν την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Cecilia Malmström, ζητά την εξαίρεση από τους δασμούς για τα Ευρωπαϊκά κράτη, όσο η ένωση ετοιμάζει τα αντίποινα στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση ναυαγίου των συζητήσεων για την εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς, η Commission είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organization), που ρυθμίζει τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ, καθώς προβαίνουν σε μια επιβολή δασμών, μη επιτρεπτή για το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ε.Ε., σε περίπτωση μη εξαίρεσης θα προσφύγει στον Π.Ο.Ε. και θα περάσει στην “αντεπίθεση”, επιβάλλοντας δασμούς, σε προϊόντα τα οποία εισάγονται μαζικά στην Ε.Ε., από τις ΗΠΑ. Έπειτα από μελέτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα “χτυπήσει” με δασμούς το ουίσκι Μπέρπμον, προϊόντα της Harley Davidson και της εταιρίας ρούχων LEVI’S.

Παρά τις προσδοκίες της Αμερικανικής κυβέρνησης, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν, ότι η επιβολή δασμών δεν θα βοηθήσει την οικονομία του κράτους. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο Donald Trump έχει άλλες επιδιώξεις με αυτή την κίνηση. Τα κίνητρα, που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε μία τέτοια απόφαση είναι είτε ψηφοθηρικά (τήρηση προεκλογικών υποσχέσεων και ένδειξη αξιοπιστίας), είτε η μεροληψία, υπέρ των βιομηχάνων χάλυβα και αλουμινίου για πολιτικούς λόγους.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *