Ο ΤΣΑΡΟΣ, Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ

March 30, 2018

Vladimir Putin: Ρώσος πολιτικός, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 1999(μετά από παραίτηση του Υeltsin και ανέλαβε μέχρι το 2000, να ολοκληρώσει την θητεία του) έως το 2008. Το σύνταγμα, τον εμποδίζει να ανανεώσει την θητεία του ως πρόεδρος, καθώς δεν επιτρέπει τρίτη ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ εκλογή για το ίδιο πρόσωπο, στο αξίωμα. Διατελεί καθήκοντα πρωθυπουργού, από το 2008 έως το 2012. Στην λήξη της πρωθυπουργικής του θητείας, κατεβαίνει στις εκλογές του 2012 για την προεδρία της χώρας, την οποία κερδίζει και ανανεώνει ακόμη μια φορά, την Κυριακή 18 Μαρτίου του 2018, μέχρι το 2024.

Με λίγα λόγια, η πολιτική της Ρωσίας από το 2000 ήταν, είναι και θα είναι μέχρι το 2024… Ο Πούτιν!

O Ρώσος πρόεδρος επανεκλέχτηκε με ποσοστό 76,69% των ψήφων, ήτοι περίπου 55 εκατομμύρια ψήφους με συμμετοχή, μεγαλύτερη της τάξεως του 70%, του πληθυσμού. Άλλοι υποψήφιοι με σχετικά υψηλά ποσοστά είναι ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, Pavel Grudinin, με 11,77% και 8,5 εκατομμύρια ψήφους και ο Vladimir Zhirinovsky, με 5,65% και 4 εκατομμύρια ψήφους, στηριζόμενος από το LDPR, ακροδεξιό κόμμα της Ρωσίας. Ο νικητής των εκλογών προέβη σε πανηγυρικές δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:

“Ευχαριστώ, αγαπητοί φίλοι, που αυτή την παγωμένη νύχτα της Μόσχας, μαζευτήκαμε εδώ, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς, που μαζεύτηκαν, στην Μόσχα και σε όλους τους υποστηρικτές, σε όλες τις περιοχές της, τεράστιας χώρας μας. Σας ευχαριστώ πολύ για το αποτέλεσμα. Είσαστε μια ομάδα και εγώ είμαι μέλος, αυτής. Και αυτοί που ψήφισαν σήμερα, είναι η μεγάλη μας ομάδα, όλου του έθνους. Βλέπω (στην νίκη) την αναγνώριση για όσα έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Βλέπω σε αυτήν (την νίκη), εμπιστοσύνη και ελπίδα. Ελπίδα στον λαό μας, ώστε να δουλέψουμε, εντατικά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Σας ευχαριστώ για την τόσο δυνατή μας ομάδα των πολλών εκατομμυρίων (ανθρώπων). Η επιτυχία μας περιμένει! Ναι! Αγαπητοί μου, είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ενότητα. Είναι σημαντικό, να πορευθούν μαζί μας, όσοι ψήφισαν άλλους υποψηφίους. Χρειαζόμαστε την ενότητα, για να πάμε μπροστά και για να πάμε μπροστά, πρέπει να ανταποκριθούμε σε κάθε πολίτη της χώρας μας ξεχωριστά. Δεν θα παρασυρθούμε από καθημερινούς “πολιτικούς εγωισμούς”, οδηγός μας θα είναι το μέλλον της μεγάλης μας πατρίδας, το μέλλον των παιδιών μας και η δράση μας, θα έχει, ως σκοπό την επιτυχία. Ναι;! (Το κοινό, ομόφωνα, απαντάει ναι). Σας ευχαριστώ πολύ! Θα συνεργαστούμε μαζί, για να πετύχουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα, στο όνομα της Ρωσίας! Ευχαριστώ!”

Ο κόσμος χειροκροτεί τον Vladimir Putin. Όλοι οι Ρώσοι είναι χαρούμενοι για την επανεκλογή του αγαπημένου τους προέδρου. Ή μήπως αυτό φαίνεται μόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας; Παρά την σημαντική πρόοδο, που έχει πετύχει ο πρόεδρος της χώρας, πολλά λέγονται για την διακυβέρνηση του και την ανάδειξη του σε πρόεδρο. Κατηγορίες για νοθεία, καταπάτηση δικαιωμάτων και κατάχρηση του αξιώματος του προέδρου, είναι οι πιο σημαντικές εναντίων του Vladimir Putin, από όσους τον κατακρίνουν. Τελικά αυτές οι κατηγορίες είναι αληθείς, ή μήπως είναι προβοκάτσια με θύμα τον Ρώσο πρόεδρο; Περί νοθείας, η Guardian και η New York Times έχουν αναρτήσει στις διαδικτυακές τους σελίδες υλικό που αποδεικνύει, ότι οι εκλογές δεν έγιναν σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας. Ψηφοφόροι, που τοποθετούσαν στην κάλπη, πολλούς φακέλους μαζί, άλλοι ψήφιζαν σε παραπάνω από ένα εκλογικά κέντρα. Η New York Times, δημοσίευσε βίντεο, από παρατηρητές εκλογών και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, που αποδεικνύουν, ότι σε πολλά εκλογικά κέντρα είτε ψηφοφόροι, είτε μέλη της εφορευτικής επιτροπής, έριχναν παραπάνω από έναν φάκελο, που τους επιτρέπεται.(https://www.nytimes.com/video/world/europe/100000005806829/russian-vote-fraud-video-putin.html) Η Guardian δημοσίευσε φωτογραφίες, από ψηφοφόρους, που ψήφιζαν σε παραπάνω από ένα εκλογικό κέντρο.

ΡΩΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πολλοί από τους ψηφοφόρους, έβγαζαν selfies στα εκλογικά κέντρα. Όταν ερωτήθηκαν, από δημοσιογράφους γιατί το έκαναν αυτό, απάντησαν ότι θα χρησιμοποιούσαν τις φωτογραφίες, για να αποδείξουν στους εργοδότες τους, ότι προσήλθαν στις κάλπες. Εργαζόμενος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: “Δεν επέλεξα να έρθω εδώ, από μόνος μου, μας έστειλαν από την δουλειά, διαφορετικά δεν θα ερχόμουν. Στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζω τον πρόεδρο(Πούτιν), δεν θέλω να κυβερνήσει, για άλλα έξι χρόνια”.

Όλα αυτά είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, διαθέσιμα στον καθένα και μεταξύ αυτών και στην Ρωσική δικαιοσύνη. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αποτελούν προϊόντα μεταποίησης και πολιτικής προπαγάνδας των ΜΜΕ, η Ρωσική δικαιοσύνη, οφείλει να τα εξετάσει. Αντιθέτως όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο να γίνεται. Έκτος από προσωπικά συμφέροντα, που μπορούν να κρύβονται πίσω από την σιωπή της δικαιοσύνης σε μια πιθανή νοθεία, καθώς φυσικά και φόβος, υπάρχει και άλλος λόγος για να σωπάσει η Ρωσική δικαιοσύνη. Η ανάγκη ενός ηγέτη, σαν τον Πούτιν. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος, ανέλαβε την εξουσία, σε λιγότερο από μια δεκαετία, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Το Ρωσικό κράτος εκείνη την εποχή δεν θύμιζε σε τίποτα, αυτό που είναι τώρα. Οι δομές του ήταν ανύπαρκτες, η οικονομία είχε καταρρεύσει και το πολιτικό σύστημα ήταν ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπήρχαν, ώστε το κράτος να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης. Καλώς ή κακώς ο Πούτιν από το πρώτο έτος της διακυβέρνησης του μέχρι το 2013 αύξησε επί έντεκα φορές, το ΑΕΠ της χώρας. Επιπροσθέτως η Ρωσία στην διεθνή πολιτική, αντιμετωπίζεται συχνά, από την πλειοψηφία των δυτικών κρατών, ως ο “κακός της υπόθεσης”. Η “Μεγάλη Αρκούδα”, όπως αποκαλούν την Ρωσία, χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη, ο οποίο θα απολαμβάνει νομιμοποίησης, την οποία θα στηρίζει, σε ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό υπέρ του για να μπορέσει η Ρωσία να σταθεί στην διεθνή πολιτική σκηνή, παρά τα χτυπήματα που δέχεται από τους δυτικούς. Αυτό το ηγετικό προφίλ, έχει ο Πούτιν και ίσως το συμφέρον του κράτους να είναι ο βασικός λόγος, της σιωπής της δικαιοσύνης. Έπειτα ας μην ξεχνάμε, ότι η κουλτουρα του Ρωσικού λαού είναι διαφορετική από του μέσου δυτικού. Οι Ρώσοι ήταν συνηθισμένοι στο απολυταρχικό καθεστώς της ΕΣΣΔ. Το αποτέλεσμα είναι, να αισθάνονται την διακυβέρνηση του Πούτιν αρκετά φιλελεύθερη, συγκρίνοντας την με τις προηγούμενες.

Η Ρωσία είναι το κατεξοχήν παράδειγμα μιας ανελεύθερης δημοκρατίας. Με τον όρο ανελεύθερη δημοκρατία, αναφερόμαστε σε ένα κράτος, το οποίο διεξάγει εκλογές και προβλέπει την ύπαρξη κομμάτων και ΜΜΕ, που δεν είναι ελεγχόμενα, ωστόσο απουσιάζουν πολλά στοιχεία ελευθερίας. Τέτοια κράτη είναι συνήθως Προεδρικά συστήματα με αυταρχικό και αντιφιλελεύθερο χαρακτήρα. Η συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του “λαμπρού” και “χαρισματικού” ηγέτη είναι ένδειξη ενός τέτοιου συστήματος δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος είναι πολύ ισχυρός και το σύνταγμα δεν τον περιορίζει σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες Προεδρικές δημοκρατίες, απουσιάζει το φαινόμενο των checks and balances. Δηλαδή οι συνταγματικοί έλεγχοι, που δεν επιτρέπουν την ταύτιση της διακυβέρνησης με ένα πρόσωπο που καταχράται την θέση του Προέδρου. Άλλο ένα κλασικό παράδειγμα ανελεύθερης δημοκρατίας εκτός από την Ρωσία είναι και η Τουρκία του Ερντογάν.

Όπως ήταν φυσικό, διάφοροι ηγέτες αντέδρασαν στην επανεκλογή του Πούτιν.  Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στις κάμερες, ότι τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογο του για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Αποκάλυψε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ανδρών, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα, όπως ο ανταγωνισμός εξοπλισμών, η Συρία, η Βόρειος Κορέα και άλλα φλέγοντα ζητήματα. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον Γάλλο ομόλογο του ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε επιτυχία στον Πούτιν για τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε πολιτικό, οικονομικό και δημοκρατικό επίπεδο. Επιπλέον ζήτησε την συνδρομή της Ρωσίας στην κατάσταση που επικρατεί στην Συρία.

Ο Justin Trudeau, Πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε μετά την τέταρτη εκλογή του Vladimir Putin, πως θα πρέπει ο Ρώσος Πρόεδρος να δείξει έμπρακτα, ότι θέλει να παίξει θετικό ρολό στην διεθνή κοινότητα με κινήσεις όπως το να αποσύρει από την Κριμαία τα στρατεύματα του, να απαντήσει ερωτήσεις για την πρόσφατη δολοφονία του Σκριπάλ, για το ΝΑΤΟ, την Συρία κ.α. αλλά και πως θα πρέπει οι θέσεις του Πούτιν να φαίνονται ξεκάθαρα από τις πράξεις και όχι απλώς από λόγια.  Η πρεσβεία της Ρωσίας στον Καναδά, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Justin Trudeau, επιθετικές και τις θεώρησε αποτέλεσμα της Βρετανικής “Ρωσοφοβικής υστερίας”, σχετικά με την δολοφονία, που έχει πυροδοτήσει έναν διπλωματικό πόλεμο, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας. Μάλιστα η Πρωθυπουργός Theresa May, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απελάσουν τους Ρώσους διπλωμάτες, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου. Τελικώς δέκα κράτη μέλη της ΕΕ θα απελάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, Ρώσους διπλωμάτες, ενώ η ΕΕ ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ρωσία.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *