ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ, ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙΣ!

April 4, 2018

Η οδηγία 92/85 απαγορεύει την απόλυση των εργαζομένων γυναικών επί διάστημα εκτεινόμενο από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως το τέλος της άδειας μητρότητας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάστασή τους και γίνονται δεκτές από τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές. Σε αυτό το «κενό» πάτησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου με πρόσφατη απόφαση έκρινε ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Αρκεί απλά ο εργοδότης να γνωστοποιήσει τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση, καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή των εργαζομένων που θα χάσουν την δουλειά τους. Το Δικαστήριο διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η κατάσταση της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να είναι λόγος απόλυσης.

Αφορμή για την εν λόγω απόφαση αποτέλεσε το περιστατικό στις 9 Ιανουαρίου 2013 όπου η ισπανική εταιρία Bankia άρχισε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ενόψει ομαδικών απολύσεων. Στις 8 Φεβρουαρίου 2013, η διαπραγματευτική ομάδα κατέληξε σε συμφωνία με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής των προς απόλυση εργαζομένων καθώς και τα κριτήρια σχετικά με την προτεραιότητα όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Bankia κοινοποίησε σε έγκυο εργαζομένη έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας της διαπραγματευτικής ομάδας. Στο έγγραφο καταγγελίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στη συγκεκριμένη επαρχία όπου αυτή εργαζόταν ήταν επιβεβλημένη σημαντική προσαρμογή του προσωπικού και ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η βαθμολογία της ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στην εν λόγω επαρχία. Η εργαζομένη άσκησε αγωγή κατά της απόλυσής της ενώπιον του πρώτου μονομελούς δικαστηρίου εργατικών διαφορών της Mataro (Ισπανία), το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της Bankia. Εν συνεχεία άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως αυτής ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου της Καταλονίας. Το δικαστήριο αυτό ζητεί από το Δικαστήριο να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων , στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις.

Αυτή η απόφαση συνέπεσε με τη δημοσίευση απόφασης του Δικαστηρίου Πειραιά που δικαιώνει την εργοδοσία της εταιρείας Mellon για την απόλυση εγκύου εργαζόμενης που έγινε περίπου πριν ένα χρόνο, επικαλούμενη σοβαρό λόγο. Παράλληλα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων κατήγγειλε την απόλυση εγκύου εργαζόμενης σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προχώρησαν στην απόλυση της 26χρονης εγκύου εργαζομένης, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της, εξαιτίας της κατάστασής της. Σύμφωνα με το Σωματείο, η εργαζόμενη διεκδίκησε το δικαίωμα της στην εργασία, αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν την δικαίωσε ενώ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόλυση και να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων εργαζομένων για την προστασία των εγκύων και των νέων μητέρων.

Πρακτικά η δουλειά δεν συνδυάζεται εύκολα με την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και γενικότερα τη μητρότητα. Σχεδόν κάθε εργαζόμενη μητέρα παλεύει να τετραγωνίσει τον κύκλο- να τα καταφέρει στη δουλειά και παράλληλα να μεγαλώσει όσο καλύτερα μπορεί τα παιδιά της. Η Ευρώπη της κρίσης με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας πάσχει από φοβερό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι γεννήσεις παρουσιάζουν πτώση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες καθώς η οικονομική κρίση έχει κάνει έναν εξαιρετικά δύσκολο «διπλό» ρόλο ακόμα δυσκολότερο. Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι γυναίκες που προσπαθούν ή φιλοδοξούν να τεκνοποιήσουν φοβούνται μη τυχόν χάσουν και τη δουλειά τους. Είναι αλήθεια ότι για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η Ε.Ε., τα Δικαστήρια και οι Κυβερνήσεις δεν φέρουν καμία αντίσταση σε μια διαχρονική απαίτηση της εργοδοσίας, αυτή της απελευθέρωσης των απολύσεων ακόμα και σε περίπτωση εγκυμοσύνης καταργώντας έτσι κάθε έννοια προστασίας της μητρότητας και βάζοντας περισσότερα εμπόδια στις νέες γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια. Για τους εργαζόμενους και τα σωματεία η προστασία των εγκύων και των νέων μητέρων είναι βασικό δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστεί με κάθε μέσο απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών. Κάθε εργοδότης μπορεί να «σκαρφιστεί» μία οποιαδήποτε δικαιολογία για να απολύσει μία έγκυο γυναίκα. Πάνω από κάθε κυβερνητικό, οικονομικό και εταιρικό συμφέρον οφείλει να μπει ο άνθρωπος και ο σεβασμός στην εγκυμονούσα και την ψυχολογία της.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *