ΕΣΥ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;

April 15, 2018

Η επίθεση Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, σε εργοστάσια παραγωγής και αποθήκες χημικών όπλων του καθεστώτος, του  δικτάτορα, που καταδυναστεύει την Συρία, Bashar Al-Assad, πυροδότησε πολλές αντιδράσεις στην-ήδη-ταραγμένη διεθνή κοινότητα. Μετά το Αφρίν, τους Κούρδους, τον Ερντογάν και την στροφή του προς την Ρωσία, μια επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έφερε ταραχή, επιφύλαξη και ένα κλίμα φόβου, στους πολίτες του κόσμου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Από την κυβέρνηση Obama, η Αμερική κάνει λόγο για επίθεση στην Συρία μετά τις φρικαλεότητες του Bashar-Al-Assad. Τελικώς, ο Πρόεδρος Donald Trump είναι αυτός που τόλμησε από κοινού, μαζί με την Teresa May και τον Emmanuel Macron να επιτεθεί στον Σύριο δικτάτορα. Προεκλογικά ο Donald Trump, είχε το προφίλ του υποψήφιου Προέδρου, που θα κλειστεί στα σύνορα των ΗΠΑ και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανοικοδόμηση της Αμερικανικής οικονομίας, με την διαιώνιση της υπεροχή της και το διάσημο “προεκλογικό τείχος”. Ένα χρόνο και τρεις μήνες, μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, βλέπουμε ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ Προέδρου, σε σχέση με αυτό που περιμέναμε. Προφανώς και πολλά από όσα υποσχέθηκε ήταν ολοφάνερο πως είτε θα αποτύχουν, είτε δεν θα γίνει προσπάθεια υλοποίησης τους, ωστόσο ο Trump, παίζει με την φωτιά, με τρόπο που δεν περιμέναμε. Τίποτα δεν προμήνυε ότι η διακυβέρνηση Trump θα έφερνε περαιτέρω εντάσεις, στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Το να τα βάλει κανείς με την Συρία και το καθεστώς της, είναι σαν κάποιος να τα βάζει με την Ρωσία και τον Πούτιν. Η Ρωσία έχει συμφέροντα μείζονος σημασίας στην περιοχή, από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθεί τόσο εύκολα. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν ΗΠΑ, Η.Β. και Γαλλία  και καταδίκασαν την επίθεση στην Συρία. Οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξαν, πως είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει το καθεστώς της Συρίας, αναφορικά με τα χημικά όπλα και την χρήση τους. Επιπλέον αναφέρθηκαν και στα έξι veto της Ρωσίας σε προηγούμενες συνεδρίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την περίπτωση της Συρίας, κατηγορώντας την Ρωσία με αυτό τον τρόπο και θεωρώντας την συνυπεύθυνη. Ακόμη η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίστηκε, πως οι επιχειρήσεις έγιναν με υπολογισμούς, ώστε να ελαχιστοποιηθούν στον ανώτατο δυνατό βαθμό οι απώλειες άμαχου πληθυσμού, ενώ παράλληλα, μετέφερε λόγια του Προέδρου Trump, ο οποίος δήλωσε πως η Αμερικανική πλευρά έχει θέσει κόκκινες γραμμές και πως αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη σε ετοιμότητα να αντιδράσουν.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, με την δήλωση του παρουσίασε στο ρόλο του θύματος και του απειλούμενου την Ρωσία, εξαπολύοντας παράλληλα απειλή αντιποίνων. Τοποθετήσεις στήριξης υπήρξαν από τον Πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau και από το ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρουσα είναι η υποστήριξη της επιχείρησης από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγύπ Ερντογάν, καθώς μετά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην χώρα και την στενή συνεργασία των δύο χωρών, μια τέτοια στάση προκαλεί αίσθηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως προ μίας εβδομάδας ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογο του, κατηγορώντας την Γαλλία πως με την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών, ενισχύουν τρομοκράτες.

Η συνέχεια σε ότι συμβαίνει είναι αμφίβολη. Η σταθερότητα στην περιοχή απουσιάζει, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και πληθαίνουν και οι ηγέτες δείχνουν αρκετά αποφασισμένοι να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι, για γερά νεύρα. Πρόκειται για ένα chicken game, το οποίο, όσο πιο πολύ τραβάει τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται. Δεν είναι απλή υπόθεση, η απόφαση τριών υπερδυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας να δράσουν αυτοβούλως, παρά τους κανονισμούς. Από την άλλη πλευρά άμαχος πληθυσμός πεθαίνει κάθε μέρα στην Συρία και γενικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πόσες φορές έχουμε αντικρίσει εικόνες, που έκαναν τα μάτια μας να βουρκώσουν με σκηνές από μικρά παιδιά να παλεύουν να ανασάνουν, έπειτα από επιθέσεις χημικών όπλων, που δέχονται άμαχοι πληθυσμοί; Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε τέτοιου είδους κτηνωδίες! Το να επαναπαυόμαστε και να αδιαφορούμε, ακριβώς επειδή δεν είμαστε εμείς σε αυτή την θέση, είναι αισχρό και απάνθρωπο. Είμαστε άνθρωποι και ο άνθρωπος πρέπει να έχει συμπόνια. Ξαφνικά οι ευαισθησίες έγιναν “ντεμοντέ” και χάθηκε το ενδιαφέρον. Αντί να ασχολούμαστε με προβλήματα όπως ο πόλεμος στην Συρία, γυρνάμε την πλάτη. Η εξαθλίωση και ο θάνατος με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι, οι Σύριοι δεν είναι τόσο μακριά. Το μελαμψό παιδάκι, που θα δεις σε ελληνικά κέντρα υποδοχής, είναι ένα από αυτά τα παιδιά που έφυγαν από τον πόλεμο και έμειναν χωρίς γονείς. Απορώ πως αυτός που βλέπει τέτοιες εικόνες και αδιαφορεί μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια. Γιατί αυτές οι αθώες ψυχές που χάθηκαν είτε στην Μέση Ανατολή, είτε στο Αιγαίο θα έπρεπε να είναι στο βάρος της συνείδησης όλων μας. Η σιωπή δεν είναι λύση. Η υπόθεση πρέπει να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρξουν περισσότερα θύματα. Ο συμβιβασμός και η μετριοπαθής λύσεις του ΣΑ, δεν είναι αρκετές. Πρέπει να βρεθούν λύσεις με έργα και όχι λόγια, με γνώμονα τον ανθρωπισμό και όχι τα κρατικά συμφέροντα. Αλλά πότε έγινε αυτό, για να γίνει τώρα; Ας ελπίσουμε πως το ρητό “Για όλα υπάρχει πρώτη φορά”, θα ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

2 Comments
    1. Εξαιρετικό άρθρο, δίχως ίχνος παραπληροφορης και υπερεκτιμησης της απανθρωπης αυτής κατάστασης.Ενα άρθρο επίκληση στην ανθρωπιά που δυστυχώς εκλιπει στις μέρες μας και έχει αντικατάσταθει από πρότυπα υλικού ευδαιμονισμου και ενός ρατσιστικόυ καθεστώτος που φημώνει και θέτει λογοκρισία σε όποια φωνή ελεύθεριας και ευαισθητοποιησης ταράζει τα νερά του ακηρυχτου πολέμου.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *