ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: ΤΟΥΡΚΙΑ

April 18, 2018

Την  σημερινή εποχή το πιο σημαντικό είναι η εύρεση ενός κράτους του οποίου το πολιτικό σύστημα όχι μόνο θα εμφανίζει ένα τυπικό πλεόνασμα Δημοκρατίας, , όχι μόνο η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι αθρόα αλλά ακόμη και στην ίδια του την ουσία θα υπακούει σε άγραφους/εθιμικούς κανόνες, θεμελιώδεις για την χαλύβδωση ενός δημοκρατικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο που τα πιο ισχυρά κράτη διεθνώς βάσει τελευταίων μελετών τείνουν σε πιο αυστηρή εθνοκεντρική πολιτική, η Τουρκία δεν αναιρεί το συμπέρασμα αυτό αντιθέτως το επιβεβαιώνει. 

Τι είναι Σύνταγμα; Μπορεί ένα Σύνταγμα να αποκόπτεται από την κοινωνική υπόσταση του; 

Το Σύνταγμα έχει μια έννοια ιδανικά διασυνδεδεμένη με όλη την έννομη τάξη, η οποία προπαντός συγκροτείται και τηρείται με την καθιέρωση και την εξασφάλιση ενός συστήματος ορισμένων και εγγυημένων δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Η διάκριση των εξουσιών, το ίδιο το αντιπροσωπευτικό σύστημα, η συμμετοχή του Εκλογικού Σώματος στην άσκηση της Νομοθετικής Λειτουργίας και ο κυβερνητικός έλεγχος με την λειτουργία του Κράτους Δικαίου είναι διαδικασίες που καθορίζονται από ένα κείμενο απαρχής ιδρύσεως ενός κράτους. Στην γείτονα χώρα το κυρίαρχο ζήτημα είναι η αποκοπή των αρχών του Συντάγματος από την ίδια την κοινωνία. Το Κείμενο κατέστη τυπικό και οι απλές πολιτικές αποφάσεις καθορίζουν την “συνέχεια” του Τουρκικού κράτους.

 

Προς επίρρωση της παραπάνω θέσης μου παρέθεσα το  γράφημα, το οποίο αναδεικνύει ότι οι  σχετικές μειώσεις ελευθερίας στην Τουρκία είναι σταδιακές και σε πολλά επίπεδα. Όμως στην πολιτική ανάλυση αλλά και στην έκφραση πολιτικής άποψης οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως κάθε κυβέρνηση οποιουδήποτε καθεστώτος  προσδοκά και διεκδικεί ένα ελάχιστο νομιμοποίησης για να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία. Οι πολιτικές ελευθερίες επί Ερντογάν έχουν αναχθεί σε ουτοπία ενώ οι ειδήσεις από συλλήψεις, φυλακίσεις και απελάσεις αντιφρονούντων με την συνήθη κατηγορία πως είναι Γκιουλενιστές έχει μετατραπεί σε μια διεφθαρμένη πραγματικότητα. Μπορεί να μην το κατανοούμε αλλά η Ελλάδα είναι ειλικρινά ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα Δημοκρατίας  μιας που στο ίδιο γεωπολιτικό περιβάλλον  αναπτύσσεται παράλληλα με ένα αρκετά ιδιόμορφο καθεστώς που για κάποιους είναι απολυταρχικό ενώ για κάποιους  άλλους μια Ανελεύθερη Δημοκρατία.

Θα περίμενε κανείς πως η Τουρκία ειδικά μετά την ανάπτυξη της θα γινόταν μια από τις πιο ισχυρές Δημοκρατίες της Μεσογείου, ενώ εκείνη έχει μετατραπεί σε έναν εχθρό… σε μια χώρα “Λωρίδα της Γάζας”… είναι έτοιμη να αφανίσει από το πολιτικό πεδίο τις χώρες εκείνες που αντιτίθενται στον δικό της τρόπο διακυβέρνησης. Στην χώρα κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις στην πολιτική σκηνή καθώς οι κατέχοντες την πολιτική εξουσία έχουν αναχθεί σε πάτρωνες, οι οποίοι προσποιούνται τους προστάτες των συμφερόντων των “πελατών” τους. Οι πελάτες προέρχονται κυρίως από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και συσπειρώνονται γύρω από το πολιτικό εκείνο πρόσωπο που τους υπόσχεται ασφάλεια και προστασία. Γενικά αξίζει να αναγνωρισθεί πως ο Ερντογάν  έχει ιδρύσει μια νέα σχολή ιδιόμορφου κυβερνάν(μεταξύ σοβαρού και αστείου).Ο έλεγχος και οι απειλές κυριαρχούν ενώ περιορισμοί έχουν ήδη τεθεί στα Μ.Μ.Ε ακόμη και στην χρήση του διαδικτύου. Ο ίδιος γοητεύεται τόσο στην ιδέα να ανακηρυχθεί σουλτάνος που ουσιαστικά λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να διατηρεί το χάος και να ισορροπεί ανάμεσα στις αρχές του κρατισμού, της λαϊκότητας, του ρεπουμπλικανισμού, του εθνικισμού, της εκκοσμίκευσης και της ριζοσπαστικότητας. όσο και αν ο σημερινός πρόεδρος είδε τον εαυτό του ως τον μοχλό αλλαγής της χώρας του ουσιαστικά συνέχισε να τρέφει τον φανατισμό και να ποτίζει το γόητρο ορισμένων που ονειρεύονται να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση που ήταν τον 18ο αιώνα.

Παρόλα τα παραπάνω όμως δεν είναι ορθό να ταυτίζουμε το τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας με την παντελή έλλειψη αυτής για αυτό και η Τουρκία από πολλούς θεωρείται αποτυχημένο κράτος. Δεν έχει κατορθώσει η εξουσία να συνδεθεί με την κοινωνική βάση και να αποκτήσει την ουσιαστική εμπιστοσύνη αυτής. Το Κράτος Δικαίου έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα ειδικά τους τελευταίους μήνες και αυτό διότι έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως κύριος εκφραστής του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ όργανα όπως η Εθνοσυνέλευση  έχουν υποβαθμιστεί. Η υποβάθμιση αυτή είναι που οδηγεί στην αμφισβήτηση της πολιτικής ομαλότητας και της αμφισβήτησης του κατά πόσον η Τουρκία αποτελεί μια Ανελεύθερη Δημοκρατία  ενώ άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί απολυταρχία.

Η Τουρκία και τα ανοιχτά μέτωπα

  • Τουρκία  και Κουρδικό ζήτημα
  • Τουρκία κατά  της Γαλλίας 
  • Τουρκία κατά της Ελλάδας 
  • Τουρκία  κατά της Κύπρου  
  • Τουρκία κατά  της  Ευρώπης/ Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Τουρκία  κατά της  Αμερικής 
  • Τουρκία και Συριακό ζήτημα 
  • Τουρκία κατά του  Ισραήλ 
  • Τουρκία κατά της Ρωσίας  
  • Τουρκία κατά των αντιφρονούντων Τούρκων

 

Τι είναι εν τέλει η Τουρκία; 

Η Τουρκία είναι η χώρα της απόλυτης σύγκρουσης, της σύγκρουσης του κοσμοπολιτισμού με την κουλτούρα του Ισλαμισμού που έχει εμποτιστεί στις συνειδήσεις των πολιτών της. Μερικοί ονειρεύονται την Τουρκία ως ενεργό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι την φαντασιώνονται ως την “ζώσα Σύγχρονη Αυτοκρατορία της Μεσογείου”. Το μπερδεμένο φαντασιακό των πολιτών της σε συνδυασμό με τον πολιτικό ελιτισμό που κυριαρχεί στην μήτρα της σκέψης της Συνταγματικής πολιτικής  είναι κατά ένα μέρος οι κυρίαρχοι λόγοι εξαιτίας των οποίων η Τουρκία πρέπει να ιδωθεί με μια παραπάνω ευαισθησία και όχι να κριθεί από υποστηρικτές ή ιδεολογικά αντιθέτους. Πάντως επειδή οι πολιτικοί καθορίζουν το μέλλον των κρατών σίγουρα ο Ερντογάν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ταρακουνά τις σταθερές σε μια ήδη κλονισμένη διεθνή πολιτική σκηνή. 

More about ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ

Και όμως την λένε Κανέλλα ! Στην καθημερινότητα της η συγγραφή ποίησης , η ενασχόληση με το θέατρο , οι σπουδές της στο αντικείμενο της Πολιτικής Επιστήμης και η αγάπη της για τις ωραίες μουσικές παλεύουν για το τι εν τέλει θα κατακτήσει το μυαλό της (ακόμη παλεύουν) . Εκείνη αυτό που κάνει είναι να σκέφτεται ελεύθερα και να ακούει Pink Floyd ... ! Όνειρο της είναι να πάψουν οι στόχοι της να είναι απλές σκέψεις και να γίνουν η δική της πραγματικότητα.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *