ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

April 30, 2018

Το Athens Science Festival αποδεικνύει και φέτος τους λόγους, για τους οποίους είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα event της Αθήνας!

Πλήθος κόσμου γέμισε την Τεχνόπολη Αθηνών για να συμμετάσχει στις πολυάριθμες δραστηριότητες του φεστιβάλ, να ακούσει ομιλίες και να δει από κοντά τη μαγεία των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. Το Eponymous View, ως περήφανος χορηγός επικοινωνίας του Athens Science Festival, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από εκεί!

Οι Γιάννης Τσουβελεκάκης και Μάνος Ρούσσος, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, είδαν από κοντά τις διαδραστικές εκθέσεις που έλαβαν χώρα στους χώρους του Μηχανουργείου και των Νέων Φούρνων της Τεχνόπολης, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και καταγράφουν μόνο κάποια από τα εντυπωσιακά εκθέματα!

Ξεκινώντας από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι φοιτητές μας παρουσίασαν μια νέα εφαρμογή για άτομα με άνοια, με το όνομα AudioMentia, η οποία έχει τη δυνατότητα να ταυτοποιεί ήχους με πρόσωπα για τους ασθενείς, ώστε να τους παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης επαφής με το περιβάλλον.

Δίπλα τους, βρισκόταν το stand του τμήματος Πληροφορικής με Eφαρμογές Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέπτυξε δύο project! Το πρώτο αφορούσε ένα σύστημα για μπαστούνια τυφλών και ηλικιωμένων, με αισθητήρες εδάφους και σύστημα GPS, που ειδοποιούν το χρήστη για τυχόν κινδύνους στη διαδρομή του και του παρέχουν φωνητική καθοδήγηση. Το δεύτερο είχε να κάνει με τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η οποία θα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν πλήρη επίβλεψη ενός θερμοκηπίου. Μόνο με το πάτημα ενός κλικ, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βλέπει όλα τα δεδομένα του θερμοκηπίου του, όπως οι εσωτερικές συνθήκες του, καθώς και να έχει κάτοψη του χώρου, μέσω καμερών. Έτσι, θα μπορεί στη συνέχεια, μέσω αυτοματοποιημένων πάλι συστημάτων, να ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους στην καλλιέργειά του, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες!

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιούργησε μια εφαρμογή για smartwatch, η οποία εξυπηρετεί το χρήστη, αντιλαμβανόμενη τις κινήσεις του χεριού. Επί παραδείγματι, εάν αντιληφθεί έντονη κινητικότητα λόγω άγχους, προτρέπει τον χρήστη να ηρεμήσει, ενώ αν “διαβάσει” κάποια ασυνήθιστη κίνησή του, μπορεί να ειδοποιήσει την κοντινότερη Αρχή, εάν ο χρήστης βρίσκεται σε οποιασδήποτε μορφής κίνδυνο! Δημιούργησε, όμως, άλλη μια, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα είναι σύντομα έτοιμη να κυκλοφορήσει, με το όνομα “TRILLION”. Μέσω αυτής της εφαρμογής, ο χρήστης θα μπορεί να αναφέρει στις αρχές παράνομα συμβάντα στο δρόμο, όπως κακοποίηση ζώων, bullying, ύποπτη κινητικότητα σε κάποια περιοχή! Πρόκειται για καινοτόμα, μα ταυτόχρονα τόσο χρήσιμη ιδέα και με ολοφάνερα καθημερινή χρηστικότητα!

Συμμετέχοντες από το Χημικό Αθηνών διενέργησαν μπροστά μας πειράματα με μπαλόνια. Αφού φουσκώσαμε ένα μπαλόνι, το οποίο δεν έσκαγε με κανέναν τρόπο, είδαμε ότι ένα μπαλόνι με ελάχιστο νερό μέσα σε ένα βάζο με κερί είναι αρκετά για να δημιουργηθεί ένα μίνι αερόστατο (dont try this at home)! Η Φαρμακευτική Αθηνών, με τη σειρά της, ανέλυσε τσάι και δρόγη, προβαίνοντας σε χημικές αντιδράσεις με αυτά τα βότανα.

Τι να πει κανείς για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας; Δυο παιδιά έκτης δημοτικού, μαζί με τον εξαιρετικό τους δάσκαλο μας έκαναν επίδειξη και παρουσίαση ενός προτύπου μετοίκησης στον Άρη! Οι μαθητές είχαν φτιάξει μια γειτονιά από Lego, μέσα σε μια σφαίρα, η οποία απεικόνιζε την ακριβή κατάσταση μιας γειτονιάς, σε περίπτωση αποικισμού στον κόκκινο πλανήτη. Είχαν καταφέρει, δε, και είχαν συνδέσει την μίνι “πόλη” τους με ένα σύστημα ανίχνευσης εξωτερικών διαστημικών κινδύνων και ταυτόχρονης αυτόματης ενεργοποίησης συστήματος προστασίας! Πάρα πολύ εντυπωσιακή δουλειά από παιδιά τόσο μικρής ηλικίας… Ακριβώς δίπλα τους, βρισκόταν το 3ο Λύκειο Ρόδου, που είχε δημιουργήσει ένα παιχνίδι, στα πρότυπα του Piano Tiles, με κώδικα ανεπτυγμένο από τους μαθητές.

Το CityLab, εργαστήρι ρομποτικής για παιδιά στον Άλιμο, παρουσίασε το πρόγραμμα ενός παιχνιδιού απλής τρίλιζας, τον αλγόριθμο του οποίου ανέπτυξαν οι μικροί του συνεργάτες! Λίγο πιο πέρα, η εταιρεία BlueBridge μας άφησε να παίξουμε ένα video game, το οποίο αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των φυσικών θαλάσσιων πόρων και την επίδειξη της σωστής εκμετάλλευσης της θάλασσας.

Το STEM Education Club είχε κατασκευάσει κάτι εντυπωσιακό: ένα ρομπότ το οποίο μπορούσε να λύσει από μόνο του τον Κύβο του Ρούμπικ, ανιχνεύοντας τα χρώματα με ειδικό λέιζερ και επεξεργαζόμενο τις πληροφορίες με απίστευτη ταχύτητα! Η δεύτερη κατασκευή της ομάδας αφορούσε ένα minigame, με δυο μπασκέτες από τουβλάκια, στις οποίες σουτάραμε με το πάτημα ενός κουμπιού…σε μια απομακρυσμένη touch screen!

Κοντά στα παραπάνω, βρήκαμε το έκθεμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο όμως δεν είχε να κάνει με το Διάστημα! Οι υπεύθυνοι είχαν δημιουργήσει μια τεχνητή δεξαμενή, στην οποία μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα μικρό…τσουνάμι, αναλύοντάς μας μετά τον τρόπο εκκίνησης και μεγέθυνσης του φυσικού αυτού συμβάντος. Στο τέλος της διαδρομής μας, σπουδαστές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μας έδωσαν να γευτούμε καραμέλες που είχαν φτιάξει με δικό τους κρύσταλλο!

Μετά από αυτή την υπέροχη εμπειρία, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ήταν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ένα εκπαιδευτικό φεστιβάλ έτυχε τέτοιας αναγνώρισης και συμμετοχής από πολλούς διαφορετικούς φορείς. Η επιστήμη στη χώρα μας έχει φανατικούς οπαδούς και είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν το πάθος τους.

ASF, it was a pleasure!

More about ΜΑΝΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, τελειόφοιτος Νομικής και οπαδός της κοινής λογικής. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως αρκετά αντισυμβατικό. Έχοντας πολλά ενδιαφέροντα, σκοπεύει να γράφει επί παντός επιστητού και το Eponymousview είναι η πρώτη του σημαντική αρθρογραφική απόπειρα. Λάτρης της ιστορίας, της μουσικής, των σπορ και του καλού φαγητού. Όνειρό του: Να μεγαλώσει γυρίζοντας όλο τον κόσμο.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *