ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ “ΕΛΛΗΝΩΝ” ΚΟΥΡΔΩΝ

May 7, 2018

Μαζική κινητοποίηση των κούρδων στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, με απεργίες πείνας από τις κοινότητες των Κούρδων στα Ευρωπαϊκά κράτη, με αίτημα την απελευθέρωση της ηγετικής τους μορφής, Abdullah Öcalan, ο οποίος κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας, στο νησί İmralı. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι κούρδοι της Ελλάδος, κατασκήνωσαν μπροστά από το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έξω από τον στάση του μετρό “Πανεπιστήμιο” με σημαίες που απεικόνιζαν τον Οτζαλάν και άλλα σύμβολα όπως αυτό της Rojava. Βρέθηκα εκεί και συνομίλησα με μερικούς εκπροσώπους των απεργών, με τους οποίους υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας, καθώς δεν γνώριζαν πολύ καλά αγγλικά, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να αποσπάσω όσες πληροφορίες θα ήθελα.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ

Οι απεργοί πείνας μοίραζαν στον κόσμο που περνούσε ανακοινώσεις, από το κουρδικό γραφείο ενημέρωσης στην Αθήνα, γραμμένες στα ελληνικά. Σε αυτήν την ανακοίνωση οι κούρδοι επιτίθενται στο Συμβούλιο της Ευρώπης (COE) και στην Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Ισχυριζόμενοι πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον Α. Οτζαλάν και δεδομένης μιας έκθεσης του ΕΠΒ που αποδεικνύει ότι οι όροι κράτησης των κρατούμενων στο Ιμραλί δεν τηρούνται, θεωρούν την σιωπή ενός θεσμικού οργάνου σκανδαλώδη και ενοχοποιούν το COE και την EΠΒ συνένοχους , στην ανακοίνωση τους.

Σε συνομιλία που είχα με έναν απεργό πείνας αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν γίνεται οι κούρδοι να είναι ήσυχοι, όταν ο ηγέτης τους βρίσκεται έγκλειστος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας ενός κράτους, το οποίο δεν σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Η παρέμβαση στο Αφρίν είχε θύματα όχι μόνο στρατιώτες, αλλά και άμαχο πληθυσμό, όπως γυναίκες και παιδιά. Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε σιγουριά ότι ο Οτζαλάν είναι καλά όταν είναι κρατούμενος αυτού του κράτους;”

Καθώς άκουγα τους διαδηλωτές προσεκτικά, κατάλαβα πως το όνομα του Οτζαλάν αποτελεί συνώνυμο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των κούρδων. Η παραμονή του στην φυλακή προκαλεί το αίσθημα αβεβαιότητας για μελλοντική ανεξαρτησία ενός κρατικού μορφώματος στην Μέση Ανατολή, που θα αποτελέσει Εθνικό κράτος για τους ταλαιπωρημένους κούρδους, οι οποίοι μάχονται για να αποκτήσουν μια δικιά τους πατρίδα. Αν και ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό οι προσπάθειες τους έχουν ναυαγήσει εξαιτίας των συμφερόντων ισχυρών κρατών.

ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ROJAVA

 

ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κουρδικού Ινστιτούτου στο Παρίσι, οι Κούρδοι στον κόσμο μπορούν να φτάνουν πληθυσμό έως και 45 εκατομμύρια, ενώ μόνο στις περιοχές της Μέσης Ανατολής υπολογίζουν κοντά στα 37 εκατομμύρια χωρίς βεβαίως να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των αριθμών. Παρόλα αυτά οι Κούρδοι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σίγουρα δεν μπορεί να είναι λίγοι.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα Κούρδων στην περιοχή που ισχυρίζονται ότι πρέπει να ελέγχουν μόνοι τους, ανεξάρτητοι από άλλες κρατικές οντότητες. Εκεί όπου οι κούρδοι μαχητές πήραν τα όπλα και αντιστάθηκαν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ενάντια σε μια από τις σημαντικότερες απειλές του σύγχρονου δυτικού κόσμου, τον ISIS. Την στιγμή που όλοι οι στρατοί, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εξτρεμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης, φάνηκαν ανεπαρκείς, οι κούρδοι πριν ακόμη δεχθούν στήριξη από την δύση, αντιμετώπισαν μόνοι τους την απειλή πολεμώντας χωρίς φόβο και με ψυχή. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πάλεψαν εναντίων των τρομοκρατών του ISIS και των τυράννων της περιοχής, με ένα και μοναδικό αίτημα. Το αυτονόητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η δύναμη αυτή των κούρδων μαχητών πηγάζει από την θέληση και την αγάπη για μια πατρίδα που πάντα προσπαθούσαν να έχουν. Ένα τόπο ο οποίος θα ανήκει σε εκείνους. Κάθε λαός πρέπει να έχει το δικό του “σπίτι”. Έναν τόπο στον οποίο δεν θα αισθάνεται ξένος. Και αυτοί οι άνθρωποι τον διεκδικούν, όπως τον διεκδικήσαμε κι εμείς, όπως και πολλοί άλλοι λαοί, μόνο που δεν στάθηκαν αρκετά τυχεροί καθώς, πίσω από τον υποφαινόμενο εχθρό τους, υπάρχουν συμφέροντα που δεν τους επιτρέπουν αυτό που διεκδικούν και όσο κι αν έχουν προσπαθήσει ήταν καταδικασμένοι να αποτυγχάνουν. Το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει τις κατάλληλες συνθήκες, που μπορεί να ωφελήσει τους μαχητές στον σκοπό τους.

 

 

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *