ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ KIM JONG-UN

May 14, 2018

Νέα τάξη πραγμάτων εκτυλίσσεται στην Κορεατική χερσόνησο το τελευταίο διάστημα. Οι σχέσεις της Βορείου Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Νότιο Κορέα, πέρασαν την χειρότερη φάση τους μόλις μισό χρόνο πριν, τότε που ο Κιμ Γιόνγκ Ουν ανακοίνωσε στον κόσμο και τους υπηκόους του ότι πλέον διέθετε στην διάθεση του πυραύλους, βεληνεκούς 13.000 χιλιομέτρων. Μέσα σε αυτήν την απόσταση συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα κράτη του κόσμου, καθώς και η επικράτεια των ΗΠΑ. Αντιθέτως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο κρατών της Κορεατικής χερσονήσου είναι στην καλύτερη φάση τους τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τι έγινε όμως και όλα πήραν άλλη στροφή;

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν με το που πήρε την εξουσία της Βορείου Κορέας έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολιτικές που ακολούθησαν οι προκάτοχοι του, αλλά και  να κλείσει ακόμη περισσότερο το εσωτερικό του, από τις εξωτερικές “απειλές”. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ανώτατο Ηγέτη της Β. Κορέας είναι η οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εξουσίας του. Φοβούμενος λοιπόν το ενδεχόμενο αυτό, προσπάθησε να δείξει ατρόμητος, άτρωτος και έτοιμος για όλα, προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του. Ξεκίνησε με το εσωτερικό της χώρας με ένα “ξεκαθάρισμα”. Αφού δολοφόνησε πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικούς ακόμη και μέλη της οικογένειας του, όπως τον αδερφό του, ώστε να μην αισθάνεται κάποια απειλή από το εσωτερικό και να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας εντός και εκτός συνόρων.

Δεν έμεινε όμως μόνο στο εσωτερικό. Ξεκίνησε με κόντρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απειλές και χαρακτηρισμούς με το παράδοξο να είναι, ότι ο ηγέτης του “ανατολικού, απολίτιστου, κομμουνιστικού κράτους” να είναι σοβαρότερος στον λόγο του και τον Αμερικανό πρόεδρο των “δυτικών και δημοκρατικών Ηνωμένων Πολιτειών”, ο οποίος προέβη σε γραφική συμπεριφορά και να χρησιμοποίησε παιδαριώδεις χαρακτηρισμούς για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, όπως αυτόν του “Rocket man”. Εκείνη την περίοδο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έκαναν λόγο για μια κόντρα με φόβο ενός ξεσπάσματος. Κάτι τόσο περίπλοκο και δύσκολο να συμβεί μετά από όσα έχουν προηγηθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ΜΜΕ έχουν την τάση να το αναφέρουν με τόσο μεγάλη άνεση και ευκολία. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως παρουσιάζονται από την τηλεόραση.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση στην κατάσταση επικρατούν δύο σενάρια για όσα συμβαίνουν. Πολύ πιθανόν ο Βορειοκορεάτης Ηγέτης να είχε σκοπό να εκπονήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ώστε να έχει στο χέρι του ένα μέσο άσκησης πίεσης σε διαπραγματευτικές συνομιλίες. Αυτό το μέσο θα ήταν η πιθανότητα απόσυρσης τους, σε μια περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα δέχεται πίεση για τον περιορισμό των εξοπλισμών.  Παράλληλα οι εικονικοί “καυγάδες” με τον πρόεδρο Τραμπ και η συμμετοχή του ιδίου σε αυτούς είχαν πολιτική σκοπιμότητα. Έγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε ο Ντ. Τραμπ να δείξει ότι το αλαζονικό του ύφος ήταν αρκετά αποτρεπτικό, για οποιονδήποτε τα έβαζε με τις ΗΠΑ, ή τον ίδιο. Γνωρίζοντας πολύ καλά και οι δύο άνδρες και τα επιτελεία τους πως μια σύρραξη δεν ξεκινάει με λόγια, αλλά με πράξεις, ήξεραν πως είχαν περιθώριο να τραβήξουν περισσότερο την κατάσταση. Από την άλλη ο Κιμ Γιόνγκ Ουν μπορεί να μην έχει την ανάγκη για ψήφους, όμως και η αποδοχή είναι σημαντική ακόμη και για αυτόν. Την στιγμή που οι Βορειοκορεάτες πεινούν, ο μόνος τρόπος να κατευνάσει τα πνεύματα είναι να χρησιμοποιήσει την μέθοδο του… “Καρότου και του μαστιγίου”. Να προκαλέσει δηλαδή φόβο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί θριαμβολογία για το μεγάλο επίτευγμα της κατοχής πυραύλων τέτοιου βεληνεκούς για να τονώσει την περηφάνια του λαού, και ταυτόχρονα να τονίσει ότι οι πολιτικές του είναι αποτελεσματικές. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο οι πύραυλοι ήταν μια επένδυση της Β. Κορέας, με κέρδος την δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ο λόγος για τον οποίο θα συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ είναι ξεκάθαρος.

Εναλλακτικά, ο Κιμ δεν είχε πρόθεση να αποσύρει τους πυραύλους. Πείθοντας την διεθνή κοινότητα πως είναι έτοιμος να κάνει εξωφρενικές ενέργειες και πλασάροντας το προφίλ του τρελού ηγέτη, δημιούργησε τα πυρηνικά για να διασφαλίσει την δια βίου παραμονή του στην ηγεσία του Βορείου κράτους της Κορεατικής χερσονήσου. Χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά ως αποτρεπτική απειλή σε όποιον, με οποιοδήποτε τρόπο προσπαθούσε να επέμβει στο εσωτερικό του κράτους του, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες. έτσι η απειλή χρήσης τους θεώρησε πως ήταν αρκετή για να κρατήσει μακριά τον εχθρό του, σε περίπτωση που αισθανόταν κίνδυνοι από αυτόν. Ο Ανώτατος Ηγέτης ήξερε πως η ισχύς που κατέχει η χώρα του δεν είναι αρκετή για να τα βάλει με τις ΗΠΑ, ενδεχομένως όμως να ήλπιζε, ότι το πλήγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει, θα ήταν αρκετό για να κρατήσει τις ΗΠΑ, σε “απόσταση ασφαλείας” . Τότε γιατί ξεκινά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας και αναμένεται συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ; Προφανώς σε περίπτωση που όλα έγιναν με βάση το δεύτερο σενάριο, η Β. Κορέα, με την εφαρμογή του πλάνου, ανακάλυψε πως δεν είναι βιώσιμο. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και μερικοί πύραυλοι δεν φέρνουν την ευημερία. Προκειμένου λοιπόν να λάβει βοήθεια και να καταφέρει να επιβιώσει η κρατική οντότητα της Democratic People’s Republic of Korea και να παραμείνει ο Ανώτατος Ηγέτης της, στο τιμόνι της, κάνει βήματα πίσω, ώστε να διασφαλίσει την θέση του.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει τους πύραυλους που κατασκεύασε, αλλά επιθυμούσε να τους έχει υπό την κατοχή του, ως μέσο διαπραγμάτευσης ή ως αποτρεπτική απειλή, ενώ παράλληλα η ρητορική του, γινόταν με δεδομένο, ότι και ο Ντ. Τραμπ γνώριζε τις προθέσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, επομένως και οι δύο έπαιζαν αυτό το παίγνιο ανταλλαγής πυρών μεταξύ τους, με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *