«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

May 20, 2018

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Τελείωσε τη Βαρβάκειο και σπούδασε στο Ε.Μ.Π.
Εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός και στέλεχος επιχειρήσεων (1980-2004).
Οργανώθηκε στην Αριστερά από τα 18 του («Ρήγας Φεραίος»- ΚΚΕ Εσωτερικού-ΕΑΡ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ).
Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής το 2004. Το 2009 διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στο σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου.
Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2009 και το 2012.
Στις 25 Μαΐου 2014 επανεκλέχθηκε Ευρωβουλευτής. Την 1η Ιουλίου 2014 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές του 2019, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η ζωή μετά τα μνημόνια, το τέλος των ιδεολογιών, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσα στον κύριο Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν οι τέσσερις ερωτήσεις μου και οι τέσσερις απαντήσεις του:

 • Τον Μάιο του 2019, διεξάγονται σημαντικές Ευρωεκλογές που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρείτε ότι η στροφή προς τον συντηρητισμό που έχουν πάρει πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, θα φανεί στο αποτέλεσμα των εκλογών ή οι προοδευτικές δυνάμεις θα «αντεπιτεθούν» σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ε.Ε;
  Το δίλημμα για τους Ευρωπαίους πολίτες θα είναι πολύ συγκεκριμένο στις ευρωεκλογές του 2019. Η επιλογή θα είναι ανάμεσα στην συντηρητική – νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση και στον ακροδεξιό λαϊκισμό από τη μία πλευρά – καθώς αυτές οι δυο τάσεις αλληλοτροφοδοτούνται, και τις προοδευτικές δυνάμεις από την άλλη που έχουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη. Από το 2014 και τις προηγούμενες ευρωεκλογές μέχρι σήμερα ένα τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών σε πολλά κράτη-μέλη έχει καταφύγει στη στήριξη λαϊκιστικών δυνάμεων, νιώθοντας απογοητευμένο από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις καταστροφικές συνέπειές τους. Η ευθύνη και πρόκληση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι μεγάλη, και οι προτάσεις που καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο αφορούν στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, στην αναδιανομή του πλούτου και στις ισχυρές εργασιακές σχέσεις.Τον χρόνο που μας απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, είναι ανάγκη να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων και η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη σε αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε μια Ευρώπη με τους πολίτες συμμέτοχους, για να καταφέρουμε να απομονώσουμε τις λαϊκιστικές φωνές που θέλουν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την επικράτηση των συμφερόντων των λίγων απέναντι στα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Και οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής και ιδεολογικής «μάχης» γιατί αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον.
 • Τι φταίει και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, χάνει σημαντική δύναμη στην Ευρώπη;
  Αν εξαιρέσουμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Πορτογαλίας, η Αριστερά φαίνεται να περνάει μια σημαντική κρίση, η οποία ενδεχομένως εντοπίζεται στα θεμέλια της, που έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Γιατί το μήνυμα της Αριστεράς, αδυνατεί να ακουστεί;
  Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά πιο ελκυστική, οφείλει το μήνυμά της να γίνει πιο σαφές, σύγχρονο και πειστικό. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αριστερά είναι να καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τις προτάσεις της. Για τις προτάσεις τη,ς για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, με διαφορετική ατζέντα και διαφορετικές προτεραιότητες. Και σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες, καλός συντονισμός, και κυρίως αληθινές κουβέντες, όχι άστοχοι βερμπαλισμοί και υποσχέσεις.
  Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι πολύ συγκεκριμένα, και μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις και πλατιές προοδευτικές συμμαχίες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει διαλύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή, έχει αποτύχει παταγωδώς, ενώ οι ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις «ποντάρουν» στην απογοήτευση των πολιτών χωρίς να έχουν καμία κοινωνική ατζέντα, στοχεύοντας στην ανακύκλωση των αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
 • Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα: Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2018, το πρόγραμμα που υπογράφθηκε το 2015 τελειώνει και η Ελλάδα, βγαίνει από τα μνημόνια. Ενώ ο πρωθυπουργός, κάνει λόγο για μια «καθαρή» έξοδο από τα προγράμματα λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην διάθεση του, 1 χρόνο (από το τέλος του πρόγραμματος) για να πείσει τους ψηφοφόρους, να τον εμπιστευτούν ξανά. Ποιά θα είναι η γραμμή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες του 2019; Ποια κατά την γνώμη σας, θα είναι τα κύρια σημεία που θα «συγκρουστεί» η κυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία;
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος με βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις, ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και σήμερα θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, οι οικονομικοί δείκτες και οι επενδύσεις ενισχύονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά, προοδευτικές νομοθετικές τομές προχωρούν.
  Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση αποδίδει καρπούς, ενώ η έξοδος από τα μνημόνια θα μας δώσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και προσήλωση. Αυτή η εξέλιξη θα αποτυπωθεί και στην οικονομική και κοινωνική μας ατζέντα, όπου θα μπορούμε να εφαρμόσουμε, στο πλαίσιο και του αναπτυξιακού μας προγράμματος, ένα σχέδιο «made in Greece», με δικά μας «υλικά» και με βάση τις δικές μας πολιτικές προτεραιότητες. Κατά συνέπεια, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο θα ενισχύσει την ήδη θετική πορεία που έχει χαράξει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα μας περάσει σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας, με την προώθηση ενός ισχυρά προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μιας οικονομικής ατζέντας που θα ενδυναμώνει την πραγματική οικονομία, όχι μόνο τους οικονομικούς δείκτες. Όσο ανακάμπτει η χώρα, θα ανακάμπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές του 2019 θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η πρωτιά θα κριθεί με μικρή διαφορά. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
 • Συμμερίζεστε το τέλος των ιδεολογιών και θεωρείτε ότι οι διαχωριστικές γραμμές δεξιάς-αριστεράς, έχουν πάψει να υπάρχουν; Αν το αποδέχεστε αυτό, με ποιούς όρους και γιατί;
  Αντίθετα, η έξοδος από τα μνημόνια επαναφέρει με μεγαλύτερη ισχύ, την αντίθεση συντήρηση – πρόοδος. Αν οι διαχωριστικές γραμμές έγιναν ορατές κατά την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, μετά την έξοδο από αυτό θα γίνουν ακόμη πιο διακριτές. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι εκείνες που καλούνται να διαμορφώσουν ένα σταθερό και δίκαιο μέλλον για τις κοινωνίες, απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων.
  Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζονται ισχυρές πολιτικές συμμαχίες αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Δείτε τι συμβαίνει στην Πορτογαλία για παράδειγμα ή ακόμα και τις πρωτοβουλίες διαλόγου που προχωρούν σε άλλα κράτη-μέλη για προοδευτικές συγκλίσεις. Χρειάζεται ακόμη δρόμος και μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την δημιουργία πλατιών κοινωνικών μετώπων.
  Οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς νοηματοδούνται εκ νέου, και σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση και να επιλέξουμε εάν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πλειοψηφία των πολιτών, ή θέλουμε να συνεχίζουμε να βλέπουμε αύξηση των ανισοτήτων, αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εργασιακή ανασφάλεια, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, διαφθορά, και εν τέλει να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαρκή πολιτική, οικονομική και ηθική χρεοκοπία.
More about Οδυσσέας Γραμματικάκης

"Επαναστατώ, άρα υπάρχω.", είχε γράψει κάποτε ο Καμύ και από τότε που το διάβασε, δεν σταματά να επαναστατεί. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στην Κόρινθο και αγαπάει την Πολιτική. Ακούει ξένη μουσική και αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι The Smiths. Τα Σαββατοκύριακα βλέπει αγώνες της Liverpool, που είναι η μεγάλη του αγάπη, και ακόμα ελπίζει ότι φέτος, το πρωτάθλημα είναι δικό τους.

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *