ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ

May 23, 2018

Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη καραμέλα την τελευταία εβδομάδα από την φράση «καταδικάζω τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται, αλλά…», η οποία αποτελεί αφετήρια εξαγγελία σχεδόν οποιουδήποτε πάει να σχολιάσει την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, από ομάδα έξαλλων φασιστών.

Ναι, προβαίνω απευθείας σε χαρακτηρισμό κατά των επιτιθέντων, και δεν είναι άλλη μία καραμέλα όπως η προαναφερθείσα. Μπορεί να λέμε τα πάντα φασισμό στις μέρες μας, από μία απλή ύβρι ή αιρετικό σχόλιο, αλλά όταν κάτι αρχίζει να παίρνει την απόχρωση της βίας εγώ το ονομάζω ανενδοίαστα φασισμό.

Έσπευσαν πάρα πολλοί να καταδικάσουν απερίφραστα το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό συνοδεύτηκε από ένα «αλλά». Αρχετυπικές μορφές: αλλά ας πρόσεχε, αλλά πήγαινε γυρεύοντας, αλλά προκαλούσε, κ.λπ. Είναι δεδομένο άλλωστε πως όλοι είμαστε βαθιά δημοκράτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι το σημείο βεβαίως που μας βολεύουν οι απόψεις των άλλων. Αν δεν μας βολεύουν, ξεκινούν οι πιο μεσοβέζικες λύσεις, ρίχνουμε δηλαδή λίγο νερό στο κρασί μας.

Ωραία λοιπόν, ο Μπουτάρης δήλωσε πως δεν τον νοιάζει – για να το θέσω κομψά – που ο Κεμάλ Ατατούρκ σκότωσε Έλληνες. Προσωπικά δεν τον συμπαθώ και βρίσκω κατάπτυστες κάτι τέτοιες δηλώσεις, παρόλα αυτά είναι η άποψή του αυτή και θα την σεβαστώ, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω κιόλας για να την καταρρίψω. Όσο κατάπτυστη και αν είναι όμως μία δήλωση, μία γνώμη που εξέφρασε κάποιος, δεν παύει να είναι άποψή του, και ως άποψή του να έχει κάθε δικαίωμα να την εκφράσει.

Έχω πει εκατοντάδες φορές μέχρι τώρα, και θα εξακολουθήσω να το λέω, ότι δυστυχώς πολλοί, έχουν την άποψη ότι η δημοκρατία είναι για να λέγονται μόνο κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θα πρέπει να αποσιωπώνται. Δεν είναι έτσι όμως. Αν θέλεις να έχεις ένα πολίτευμα που φέρει τον τίτλο του «δημοκρατικού» θα πρέπει να δεχθείς χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα σέβεσαι πάση θυσία την ελευθερία της έκφρασης.

Στη δημοκρατία θα πρέπει να τους ανέχεσαι όλους, τον αριστερό, τον δεξιό, τον φιλελεύθερο, τον φασίστα, τον αναρχικό. Αν τους φιμώσεις θα τους δώσεις αξία, θα θεωρηθούν ιδεολόγοι υπό διωγμόν. Αν λοιπόν σε φτάνει στα όριά σου η δήλωση ενός οποιουδήποτε πολιτικού, μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς, μάλλον πρέπει να ρίξεις άλλη μια ματιά στα δημοκρατικά σου αισθήματα.

Αν είναι να μην μπορούμε σήμερα να θεωρούμε αυτονόητα τα κεκτημένα της Γαλλικής Επαναστάσεως και των ιδεωδών του Διαφωτισμού, το σημαντικότερα από τα οποία θεωρώ πως είναι η ελευθερία της έκφρασης, βουλιάζουμε όλο και βαθύτερα ως κοινωνία σε μία άβυσσο όπου δεν υπάρχει σεβασμός σε καμία έννοια αξίας και ηθικής. Αναφερόμενος στα ιδεώδη του Διαφωτισμού, νομίζω χαρακτηριστική είναι η φράση που έχει γράψει ο Βολταίρος «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Αλήθεια, πόσο ικανοί είμαστε, ο καθένας από εμάς, να εφαρμόσει στην πράξη τα λόγια του μεγάλου διαφωτιστή;

Αυτά τα περιστατικά προσφέρονται για να «τσεκάρουμε» όλοι τις αντιδράσεις και τα ελατήρια της δημοκρατικής μας σκέψης. Αν είναι να κοιτάζουμε αλλού σε κάθε γεγονός όπου πλήττεται βάναυσα το δημοκρατικό αίσθημα της κοινής γνώμης επειδή δεν μας «βολεύει», μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε για το τι είναι πραγματικά η δημοκρατία, και τι είναι αυτό το συγκεχυμένο πράγμα που έχουμε στον νου μας. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι αποκρυσταλλωμένο και στάσιμο, αλλά δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται καθημερινά, για όσο θα υπάρχουν πρόσωπα που επιβουλεύονται τις ελευθερίες του καθενός από εμάς.

More about ΑΚΗΣ ΚΟΥΦΗΣ

Κάπου ανάμεσα στην ενασχόληση με τις σπουδές του στη νομική και τις ατελείωτες ώρες ακρόασης μέταλ μουσικής, ασχολείται και με τον σχολιασμό της πολιτικής, κυρίως, επικαιρότητας. Όνειρό του είναι να ταξιδέψει στα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ του πλανήτη και να δει live τους Iron Maiden. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλή μουσική και το καλό βιβλίο, παρέα πάντα με την απαραίτητη δόση καφέ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *