ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ-ΙΣΡΑΗΛ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΔΙΠΛΟ

May 30, 2018

Με αφορμή την 70η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, οι ΗΠΑ εγκαινίασαν στις 14 Μάιου την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις Παλαιστίνιων στην λωρίδα της Γάζας . Ο θάνατος 55 ατόμων και ο τραυματισμός περισσότερων από δύο χιλιάδων επτακοσίων ανθρώπων, ήταν το αποτέλεσμα μετά την εμπλοκή των Ισραηλινών δυνάμεων καταστολής. Σύμφωνα με τις αρχές έξι παιδιά, κάτω των 16 ετών, έπεσαν νεκρά από τα πυρά του Ισραηλινού στρατού και 1300 εκ των τραυματιών, τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες.

Οι σχέσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο των θεμάτων συζήτησης, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους, από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντ. Τραμπ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Έπειτα ακολούθησε η εγκαινίαση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα (παρουσία της κόρης του Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ), οι αιματοβαμμένες διαδηλώσεις και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Σιωνισμός και η άνοδος του, ιδιαιτέρως μετά το ολοκαύτωμα, έπεισε τους εβραίους, ότι έχουν την ανάγκη να συσπειρωθούν και να ιδρύσουν ένα “εθνικό”- κράτος, του οποίου το έθνος θα ήταν οι πιστοί της εβραϊκής θρησκείας, σε όλο τον κόσμο. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν είναι μια περιοχή στην οποία θα μπορούσαν να πετύχουν αυτόν το σκοπό και δεδομένης της  ιστορικότητας της περιοχής εντός των, τότε, Παλαιστίνιων συνόρων, αποφάσισαν να μετακινηθούν εκεί. Οι μετακινήσεις ξεκίνησαν πολύ πριν το ολοκαύτωμα. Από τις αρχές ακόμα εβραίοι και παλαιστίνιοι είχαν συγκρούσεις μεταξύ τους. Την περιοχή ήλεγχαν οι Βρετανοί, οι οποίοι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πρόταση του ΟΗΕ το 1947 για την δημιουργία δύο κρατών, εγκατέλειψαν την περιοχή, παραχωρώντας την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και επιτρέποντας στους Εβραίους να εγκαθιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Στην συνέχεια, το 1967, τα γειτονικά, αραβικά  κράτη εναντιώθηκαν  στο Ισραήλ, το οποίο όμως όχι μόνο κατάφερε να αμυνθεί, αλλά επεκτάθηκε στα εδάφη της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Συρίας και κατάφερε να κερδίσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Ο πόλεμος αυτός είναι γνωστός ως ο πόλεμος των έξι ημερών. Το Ισραήλ παραχώρησε μετά την λήξη του πολέμου τα εδάφη που είχε πάρει από την Αίγυπτο. Ο ΟΗΕ  ζήτησε από το Ισραήλ να σεβαστεί την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης, κάτι το οποίο δεν έγινε. Οι Παλαιστίνιοι, που επιζητούσαν την ελευθερία τους ξεκίνησαν την αντίσταση τους με την “Ιντιφάντα”, η οποία κράτησε από  το 1987 έως το 1993. Η λέξη “Ιντιφάντα” σημαίνει “τρόμος” στα Αραβικά και η εν λόγω προσπάθεια, ήταν μια μορφή εξέγερσης ενάντια στο Ισραήλ, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από κινήσεις όπως μποϊκοτάζ προϊόντων του Ισραήλ και διαδηλώσεις Παλαιστίνιων, τις οποίες ακολούθησαν βιαιοπραγίες στις οποίες ενεπλάκη ο Ισραηλινός στρατός.

Παράλληλα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θεώρησαν την Ιντιφάντα ήπια και συμβιβαστική. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εξτρεμιστική ομάδα με απώτερο σκοπό την ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους των Εβραίων. Η οργάνωση αυτή ονομάστηκε “Χαμάς”. Το 1993 Ισραήλ και ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης υπέγραψαν την Oslo Accords στις ΗΠΑ. Μετά από την συμφωνία αυτή η Παλαιστίνιοι θα αποκτούσαν το δικαίωμα μερικής αυτονομίας, στις περιοχές τους. Τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί. Η οργάνωση Χαμάς και οι Ισραηλινές αρχές απαντούσαν με βία, ο ένας στις προκλήσεις του άλλου. Μια ακόμη Ιντιφάντα προέκυψε το 2000-2005. Οι εντάσεις και οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχιζόταν, με την πλευρά της Παλαιστίνης να έχει περισσότερες απώλειες.

ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ 1946 ΕΩΣ ΤΟ 2012

Σήμερα η σχέση των δύο πλευρών μπορεί να μην ήταν η χειρότερη δυνατή που έχει υπάρξει στην μεταξύ τους ιστορία, αλλά ίσως αυτό να επιτύχει ο Ντ. Τραμπ. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα σειρά επεισοδίων αιματοχυσίας. Που οδηγείται όμως όλη αυτή η κατάσταση; Η τελική κατάληξη του ζητήματος εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης και από την διεθνή κοινότητα. Ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμούν να περάσουν το μήνυμα στην Παλαιστίνη να αποδεχτούν την κυριαρχία του Ισραηλινού κράτους, στην κάποτε, Παλαιστίνια επικράτεια. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε μια έγκληση προς τους Παλαιστινίους , στην συνέντευξη του στο Vice, λέγοντας τους να εγκαταλείψουν τα όνειρα ότι θα καταστρέψουν το Ισραήλ και πως θα ανακτήσουν την Ιερουσαλήμ.

Σε όλα αυτά τα επεισοδιακά γεγονότα το Ισραήλ κερδίζει την Eurovision, η οποία και φέτος αποδεικνύει πως είναι ένας  πομπός μηνυμάτων, πολιτικών και όχι μόνο. Ως γνωστόν η νικήτρια χώρα διοργανώνει την επόμενη χρονιά τον διαγωνισμό στην πρωτεύουσα της. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η νικήτρια του διαγωνισμού, Νέττα Μπαρζιλάι ευχαρίστησε τον κοινό και είπε πως περιμένει την επόμενη χρονιά την Eurovision στην Ιερουσαλήμ. Ενδεχομένως η νίκη του Ισραήλ στον διαγωνισμό, να αποτελεί ένα τέχνασμα για την διάδοση του μηνύματος, ότι τα Ιεροσόλυμα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις εξελίξεις είναι προφανές, πως ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κλείσει μια και καλή το ζήτημα. Ως συνήθως, έτσι και σε αυτή την ιστορία, κάθε ζήτημα έχει κερδισμένους και χαμένους. Για άλλη μια φορά ο χαμένος είναι ο αδύναμος. Οι παλαιστίνιοι αποτελούν άλλον έναν από τους αδικημένους λαούς της μέσης ανατολής. Έπειτα από όσα έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, χάνουν την μάχη που έδωσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν, ακόμη και με μέσα μη αποδεκτά. Οδηγήθηκαν όμως εκεί. Άσκησαν βία και το πληρώνουν. Έφτασαν όμως σε αυτό το σημείο γιατί προηγουμένως τους ασκήθηκε βία, γεννημένη από τα συμφέροντα των Ισραηλινών. Η βία της Χαμας δεν είναι αθώα, όμως αποτελεί αντίδραση στις συστηματικές βιαιοπραγίες των Ισραηλινών. Δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι η Χαμάς. Παλαιστίνιοι είναι και οι διαδηλωτές  που πέφτουν νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών αρχών. Πέφτουν  αγωνιζόμενοι για ένα δικαίωμα, που εμείς έχουμε, επειδή οι πρόγονοι μας έχυσαν το αίμα τους. Για ένα δικαίωμα που το Ισραήλ κατέκτησε με το “έτσι θέλω”, κλέβοντας το από τους Παλαιστινίους. Το δικαίωμα να διαλέξουν κάτω υπό ποια σημαία, ποια κρατική οντότητα και ποια κυβέρνηση θα ζει ο λαός τους. Όμως δυστυχώς  θεωρείται τρελός, ή ηλίθιος όποιος πιστεύει ότι κάποτε θα έρθει δικαιοσύνη και για αυτούς τους αδικημένους λαούς.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *