ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

June 13, 2018

Υποκρισία. Μόνο αυτή η λέξη μου έρχεται στο μυαλό για να περιγράψω όλο το πολιτικό παρασκήνιο που συμβαίνει στην γείτονα χώρα, την Ιταλία εδώ και 2 εβδομάδες. Ξέσπασε πολιτικό χάος, με το βέτο του Πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αρνήθηκε την υποψηφιότητα του προτεινόμενου Υπουργού Οικονομικών, Παόλο Σαβόνα, από την λαϊκιστική κυβέρνηση, Λέγκας του Βορρά και Κινήματος 5 Αστέρων. Ποιος ο λόγος για το δεύτερο βετο Προέδρου σε Υπουργό στην Ιστορία της Αβασίλευτης Ιταλικής Δημοκρατίας;
Ο λόγος δεν είναι ότι η κυβέρνηση που τελικά δημιουργήθηκε στην Ιταλία, απαρτίζεται από ανθρώπους που πρίν 90 χρόνια, οι παππούδες τους χαιρέταγαν τον Μπενίτο Μουσολίνι με τον φασιστικό χαιρετισμό. Ο λόγος, δεν είναι ότι η κυβέρνηση λαϊκιστών και άκρας δεξιάς, μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ιταλία και για την Ευρώπη, καθώς το φάντασμα του φασισμού συνεχώς πλανάται από πάνω μας. Ο λόγος, του βέτο στον Υπουργό Οικονομικών, ήταν ότι παλαιότερα είχε κάνει κάποιες ευρωσκεπτικιστικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, θεωρούσε το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης, ως ένα γερμανικό κλουβί. Για αυτόν τον λόγο και με τον φόβο ότι αυτός ο άνθρωπος, θα «έβγαζε» την Ιταλία εκτός Ευρωζώνης, άσκησε βέτο και προσπάθησε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία δεν έλαβε την εμπιστοσύνη της Ιταλικής Βουλής. Λίγες μέρες μετά, η υποψήφια μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας, επανήλθε με άλλον υποψήφιο Υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα και έδωσε το πράσινο φως για την δημιουργία της αμφιλεγόμενης κυβέρνησης.

Πολλοί κατηγόρησαν τον Σέρτζιο Ματαρέλα, για εσχάτη προδοσία, όπως ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και πλέον Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρων και πλέον Υπουργός Εργασίας. Άλλοι τον κατηγόρησαν ότι αυτό που έπραξε ήταν αντισυνταγματικό. Άλλοι τον υπερασπίστηκαν ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων του και προστάτεψε την Ιταλία και την Ευρώπη. Εγώ ξεφεύγω λίγο από αυτές τις κατηγορίες και τις επιδοκιμασίες. Δεν θεωρώ τον Ματαρέλα προδότη, ούτε ότι ενήργησε εναντίον του Συντάγματος αλλά ούτε και ότι έσωσε την Ιταλία από τα δεινά. Ο Ματαρέλα, δεν άσκησε βέτο στην κυβέρνηση καθ’ αυτή και στο τι εκπροσωπεί η κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά σε ένα μεμονωμένο πρόσωπο, αυτό του Σαβόνα, του υποψήφιου Υπουργού Οικονομικών. Η συγκυβέρνηση Λέγκας και Κινήματος 5 Αστέρων, έχουν θέσει αρμοδιότητα στην ατζέντα τους, την απέλαση προσφύγων και μεταναστών. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει απορροφήσει αλλά και σώσει τους πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες μετά την Ελλάδα.
Πολλοί θεώρησαν ότι με τις πιέσεις της Ε.Ε, του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών αλλά και της αντιπολίτευσης οι απελάσεις και οι ακραίες πολιτικές δεν θα εφαρμόζονταν.
Διαψεύστηκαν..

Από το Σάββατο 9 Ιουνίου, ένα πλοίο, ονόματι Aquarius που έσωσε στα ανοιχτά της Λιβυής και μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες ζητά το πράσινο φως από την Ιταλική κυβέρνηση, για να «δέσει» σε ένα από τα λιμάνια της νότιας Ιταλίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, αρνήθηκε την προσάραξη του πλοίου. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ ζητούν από την Ιταλία με εκκλήσεις να δεχθούν τους πρόσφυγες, όπου μεταξύ των 629 προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius, υπάρχουν 7 έγκυες γυναίκες, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Η Ιταλία ζήτησε από την γειτονική Μάλτα να δεχθεί το πλοίο, αλλά ο Πρωθυπουργός της, αρνήθηκε. Έπειτα από 3 μέρες αγωνίας στην θάλασσα, οι 629 πρόσφυγες θα βρούν Γη να πατήσουν στην Ισπανία, οπού η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών δέχθηκε το πλοίο με τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Για αυτό, μόνο με την λέξη υποκρισία μπορώ να περιγράψω το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να προστατέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και τις «οικονομίες των Ιταλών», όπως ο ίδιος διαμήνυσε, αλλά ξέχασε ότι πρέπει να προστατέψει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εξαιτίας της νέας κυβέρνησης, θα βρεθούν εκτός Ιταλίας. Ξέχασε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινδυνεύει από έναν Υπουργό Οικονομικών, αλλά από κρυφοφασίστες όπως τον Ματέο Σαλβίνι και την Μαρίν Λεπέν, που κάτω από τον μανδύα του εθνικισμού και του προστατευτισμού κρύβεται κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Ξέχασε ότι στο παρελθόν, η Ιταλία υπέφερε από τον φασισμό. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο και λανθασμένες πολιτικές κινήσεις που στο άμεσο μέλλον θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη.

More about Οδυσσέας Γραμματικάκης

"Επαναστατώ, άρα υπάρχω.", είχε γράψει κάποτε ο Καμύ και από τότε που το διάβασε, δεν σταματά να επαναστατεί. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στην Κόρινθο και αγαπάει την Πολιτική. Ακούει ξένη μουσική και αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι The Smiths. Τα Σαββατοκύριακα βλέπει αγώνες της Liverpool, που είναι η μεγάλη του αγάπη, και ακόμα ελπίζει ότι φέτος, το πρωτάθλημα είναι δικό τους.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *