Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

June 18, 2018

Σε νέες περιπέτειες μπλέκεται και πάλι η Τουρκία, καθώς τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζει τα ανοιχτά μέτωπα της, ενώ παράλληλα ανοίγει και καινούργια. Ο Ερντογάν, με τις εκλογές να πλησιάζουν, επιχειρεί για ψηφοθηρικούς λόγους να προκαλέσει αντιδράσεις, που θα του επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εκλογές, με τακτικές επίδειξης. Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι Κούρδοι μαχητές είναι οι στόχοι του Ερντογάν στην προσπάθεια εντυπωσιασμού εν όψει εκλογών.

Η Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αποφάσισε το πάγωμα της διμερούς συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σχετικά με την υποδοχή προσφύγων, που βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος από την Τουρκική επικράτεια. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπέρτο υπενθύμισε στην Τουρκία, πως η συμφωνία, θα πρέπει να τηρηθεί, καθώς είναι βασική προϋπόθεση, για τις διαπραγματεύσεις, για την κατάργηση της βίζας, για Τούρκους πολίτες, σε περίπτωση που επιθυμούν να ταξιδέψουν, επί του Ευρωπαϊκού εδάφους. Αντιπαράθεση υπήρξε και με την Αυστρία για το κλείσιμο των οκτώ τεμενών λόγω της τουρκικής εθνικιστικής προπαγάνδας, την οποία ιμάμηδες χρησιμοποιούσαν για να χειραγωγούν παιδιά, αλλά και την απέλαση εξήντα ιμάμηδων για την χρηματοδότηση που λάμβαναν από την Τουρκία. Η χρηματοδότηση από το εξωτερικό, απαγορεύεται, βάση νόμου, από την Αυστριακή νομοθεσία. Η Τουρκία αντέδρασε στην κίνηση των Αυστριακών αρχών διαμαρτυρόμενη για ρατσιστικές κινήσεις σε βάρος των ισλαμιστών, οι οποίες παραβαίνουν το διεθνές δίκαιο. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς απάντησε στην επίθεση της Άγκυρας, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει το πολιτικό Ισλάμ, παράλληλες κοινωνίες και ριζοσπαστικοποίηση εντός των συνόρων της Αυστρίας.

Ο Ερντογάν τα βάζει και με την Αμερική, εμμένοντας στην έκδοση του Γκιουλέν. Για ακόμη μια φορά επαναφέρει το ζήτημα και χτυπά την πόρτα της Αμερικής, στην οποία έχει γυρίσει την πλάτη, απλώνοντας το χέρι στην Ρωσία, με την αγορά των S-400. Χωρίς βεβαίως να περιμένει αποτέλεσμα, κάνει μια κίνηση απελπισίας για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς το ενδεχόμενο να μπορούσε η χώρα να πάρει στα χέρια της τον κατηγορούμενο, θα έδινε τεράστια εκλογική ώθηση στον Σουλτάνο. Ωστόσο οι απεγνωσμένες κραυγές και οι χαρακτηρισμοί για τον κατηγορούμενο ως τρομοκράτη δεν συγκίνησαν ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο Ερντογάν απειλεί με ενδεχόμενη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ εναντίων Κούρδων μαχητών, λέγοντας, πως αν χρειαστεί θα τους χτυπήσει.

Από το στόχαστρο του Ερντογάν προφανώς δεν έλλειπε η Ελλάδα. Τουρκικά πλοία πλέουν ανοιχτά στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα οι Τουρκικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν την συζήτηση σχετικά με τους δύο έλληνες αιχμαλώτους, χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα απαντώντας στις ερωτήσεις του Υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι οι Τουρκία επεξεργάζεται ακόμη τα ψηφιακά δεδομένα, που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο κρατουμένων. Μεγάλη ένταση έχει προκαλέσει και η οριστική απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους “8” και  τους παραχωρήσει πολιτικό άσυλο. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε, πως αν χρειαστεί, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις απαγωγής των “8” εντός των ελληνικών συνόρων. Αφού ερωτήθηκε ο Υπ. Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας, από τον Πάνο Καμμένο, στην σύνοδο Υπ. Εθνικής Αμύνης των κρατών του ΝΑΤΟ, ποιά είναι η θέση του στις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου πλησιάζουν. Ο Ερντογάν βρίσκεται κοντά και ταυτόχρονα μακριά στο να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν γύρω στο 48% στις προεδρικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές μεγάλη σημασία θα έχει αν το φιλοκουρδικό κόμμα, καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 10%, για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, καθώς εάν δεν περάσει το 10%, το ποσοστό που θα συγκεντρώσει, θα συνυπολογισθεί με τον ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δηλαδή, όπως όλα δείχνουν αν δεν περάσει το 10%, ευνοημένος θα είναι ο Ερντογάν. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο φιλοκουρδικό κόμμα, ποσοστό της τάξεως του 11.5%.

More about ΘΩΜΑΣ ΚΙΚΗΣ

Ο Θωμάς Κίκης ζει στην Αθήνα, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αγαπάει την πολιτική και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, συζητώντας για αυτήν. Ή μάλλον λογομαχώντας γύρω από αυτήν. Μισεί τους ιδεοληπτικούς ανθρώπους αν και ο ίδιος δηλώνει "αγύριστο κεφάλι¨. Πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να του αλλάξει γνώμη αν και με μεγάλη ευχαρίστηση δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε για να προσπαθήσει. Μεταξύ άλλων λατρεύει την μουσική και θεωρεί ανώτερη αξία στην ζωή την φιλία.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *