ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ… ΤΟΥΡΚΙΑ

October 21, 2018

Η συμφωνία, όπως είδαμε και προχθές, εγκρίθηκε από την βουλή των γειτόνων. Δεν θέλω να κάτσω να ασχοληθώ με τα περί “δωροδοκίας”. Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου. Αυτό που φάνηκε τελικά είναι ότι οι γείτονες αποφάσισαν να βγουν από την απομόνωση των τελευταίων δεκαετιών και να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο τους ως Βόρεια Μακεδονία πλέον. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν με βρήκε σύμφωνο σε ότι αφορά τη ταυτότητα και τη γλώσσα των γειτόνων, που είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για όλους τους βόρειοελλαδιτες.

Σίγουρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή. Δεν είναι πολλές οι πιθανότητες βέβαια, καθώς το Ποτάμι έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την συγκεκριμένη συμφωνία. Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με μια ιστορία που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια. Μια ιστορία που κράτησε την χώρα μας πίσω και τα Βαλκάνια σε μια συνεχή αστάθεια. Αναγνωρίζω το γεγονός πως πολλοί έχουν απογοητευτεί με αυτή την συμφωνία επικαλούμενοι πως δώσαμε τα πάντα. Αν πάτε από την άλλη πλευρά θα βρείτε τα ίδια αποτελέσματα: 3 πλευρές τις κοινωνίας. Αυτούς που είναι κατά, αυτούς που είναι υπέρ και αυτούς που είναι υπέρ με επιφυλάξεις και βαριά καρδιά. Δεν είναι και λίγο βέβαια να είσαι Σκοπιανός πολιτικός και να υπογραφείς πως η χώρα σου, η γλώσσα σου και ο πολιτισμός σου δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και τον ελληνικό πολιτισμό. Καταρρίπτει στην ουσία τον μύθο τους.

“Μα υπάρχει αλυτρωτισμός και θέλουν τα εδάφη μας”. Καλοί μου άνθρωποι δεν μπορούμε να απειληθούμε από μια χώρα που συνταγματικά απαγορεύεται να έχει στρατό. Το κλείνουμε αυτό το θέμα. Το ότι υπάρχει αλυτρωτισμός υπάρχει και δεν το αρνείται κάνεις αυτό. Αλλά πλέον βρισκόμαστε στο 2018 και όχι στο 1912.

Αν υπάρχει ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί εν έτη 2018, είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Κακά τα ψέματα η Ελλάδα αποτελεί τέτοια οικονομική και στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια που δεν μπορεί να απειληθεί από Αλβανία ή Φυρομ όσο και αν ακραίες εθνικιστικές ομάδες εκφράζουν αξιώσεις εναντίον της χώρας μας. Δεν θέλει απίστευτες γνώσεις, λογική θέλει. Η χώρα λοιπόν που αμφισβητεί τον κυρίαρχο ρόλο της χώρας μας είναι η Τουρκία. Μια Τουρκία που πάντα είχε ως όνειρο τη κυριαρχία στα Βαλκάνια, κυριαρχία που θα δημιουργούσε έναν κλοιό αρκετά επικίνδυνο γύρω μας. Γιαυτό το λόγο η ευρωπαϊκή προοπτική της Φυρομ είναι μείζον σημασίας όπως και αυτή της Αλβανίας.

Εφόσον λοιπόν επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας ένα ένα τα μέτωπα που έχουμε θα μπορούμε να δώσουμε την προσοχή μας εκεί που πρέπει. Το θέμα της Αλβανίας είναι περίπλοκο και για μια άλλη συζήτηση. Θα πω μονάχα αυτό: είναι μακράν πιο δύσκολο το θέμα γιατί μπαίνουν στο παιχνίδι αλλά πράγματα πιο περίπλοκα από ένα όνομα. Προς Θεού είναι σημαντικό και αυτό αλλά δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Κλείνει η παρένθεση.

Θα αλλάξει η συμφωνία τις σχέσεις που έχουν οι δύο λαοί; Οχι. Όχι σύντομα τουλάχιστον. Όπως και να το κάνουμε, οι σχέσεις μεταξύ των λαών δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Ειδικά τώρα με την συμφωνία μπορεί τα πράγματα να έγιναν και χειρότερα (δεν είναι λίγο να αναγκάζεται μια χώρα να κάνει συνταγματικές αλλαγές με την υπόδειξη άλλης χώρας).  Όμως ποτέ δεν ξες. Αν η συμφωνία βελτιώσει τη ζωή του λαού της Φυρομ, τότε ίσως δημιουργηθούν τα πλαίσια για μια νέα φιλία.

Μακάρι οι αισιόδοξες σκέψεις που αναφέρουν τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια ως ένα μέρος που θα κυριαρχήσει πλέον η ειρήνη και η σταθερότητα να βγουν πραγματικές. Στην τελική αυτό δεν έχουμε όλοι ανάγκη;

Υ.Γ Δεν θα καταλάβω ποτέ κάποιους από εμάς. Πως είναι δυνατόν Έλληνες να συμπορεύονται με ανθρώπους όπως ο Ιβανοφ ή με κόμματα όπως το VMRO; Αυτοί οι άνθρωποι πάντα έβγαζαν χολή για την χώρα μας, πάντα προσπαθούσαν να βγάλουν μια αρνητική εικόνα και μην ξεχνάμε βέβαια τον αλυτρωτισμό που έχτισαν με την “Μεγάλη Μακεδονία” και τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι νοιάζεστε για την Μακεδονία μας όταν για να κάνετε κριτική, συμπορεύεστε με ανθρώπους που κατά βάθος θέλουν να μας βλάψουν.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *